Για «αναγνώριση» του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο από το Αζερμπαϊτζάν κάνουν λόγο δημοσιεύματα του του τουρκικού Τύπου, με την απάντηση του Μπακού σε σχετικό ερώτημα του EURACTIV να εγείρει περισσότερα ερωτηματικά και ανησυχίες.

Ads

Ειδικότερα, EURACTIV ζήτησε από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα δημοσιεύματα λαμβάντας την εξής απάντηση:

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στο Βασίλειο του Βελγίου δεν σχολιάζει σχόλια και φήμες. Το νομικό περιεχόμενο των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθορίζεται στα διμερή έγγραφα που υπογράφονται μεταξύ τους ή υιοθετούνται από αυτά. Σε αντίθεση με  δημοσιογράφους και βουλευτές ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει θέσει τις στρατηγικές του σχέσεις με την ΕΕ σε αντιπαράθεση με τις συμμαχικές σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας».

Όπως σχολιάζει το EURACTIV, η πρεσβεία αναφέρεται στην Ελλάδα και την Κύπρο θεωρώντας ότι η Τουρκία πάντα επέκρινε τη διαχρονική τακτική της Ελλάδας που είχε ως μεσολαβητή την ΕΕ στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Ads

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι στην ευρύτερη περιοχή και η Άγκυρα παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον πρόσφατο πόλεμο με την Αρμενία για τον έλεγχο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πρόσφατα τη θέση του για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν τις δηλώσεις Ερντογάν, επιμένοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Εάν το Μπακού αναγνωρίσει το ψευδοκράτος σστα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, θα πλήξει σοβαρά τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες, αφού θα επρόκειτο για αναγνώριση απώλειας εδάφους της ΕΕ δια της βίας.