Ο χάρτης, που σχεδιάστηκε από τον Γενοβέζο χαρτογράφο Vesconte Maggiolo το 1531 αποτελεί μια από τις πρώτες απεικονίσεις της ανατολικής ακτογραμμής της Αμερικής. Είναι επίσης, ο πρώτος σωζόμενος χάρτης που απεικονίζει το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Ads

«Είναι ένας από τους παλαιότερους χάρτες που απεικονίζουν το ταξίδι του Μαγγελάνου», δήλωσε ο Danies Crouch, έμπορος παλαιών βιβλίων και χαρτών.

Ο Crouch είδε για πρώτη φορά τον χάρτη μόλις πριν από 12 εβδομάδες. Πριν από εκείνον ο χάρτης ήταν στην κατοχή ενός Άγγλου συλλέκτη ο οποίος τον είχε αγοράσει το 1983 από μια οικογένεια της Ελβετίας. Tώρα ο Crouch διαθέτει τον χάρτη προς πώληση στο TEFAF Art Fair της Νέας Υόρκης που θα ανοίξει για το κοινό στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Βloomberg.

image

Ads

«Εάν πωληθεί για 10 εκατομμύρια δολάρια, θα γίνει ο πιο ακριβός χάρτης του κόσμου μαζί με τον χάρτη του Waldseemüller που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου», δήλωσε ο έμπορος αναφερόμενος στον πρώτο χάρτη που ονομάτισε την αμερικανική ήπειρο και ο οποίος δημιουργήθηκε το 1507. 

Με μήκος 2 μ. και ύψος 90 εκ., ο χάρτης του Maggiolo είναι σχεδιασμένος σε μια περγαμηνή από δέρμα κατσίκας και σύμφωνα με τον έμπορο είναι «πρακτικά άφθαρτος»

image

Ηταν τυλιγμένος για πάρα πολλά χρόνια και για αυτό τα χρώματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση -εκτός από το ασημί το οποίο έχει γίνει μαύρο.

Η γραφή πάνω στον χάρτη είναι σε δύο κατευθύνσεις, γεγονός το οποίο δείχνει πως κατασκευάστηκε για να απλώνεται σε τραπέζι και να διαβάζεται και από τις δύο πλευρές. Είναι διακοσμημένος με ελέφαντες, δράκους, μονόκερους, κάστρα και (φανταστικούς) Ευρωπαίους βασιλείς. Επίσης, είναι απολύτως ανακριβής.

image

Ο Crouch θεωρεί πως ο χάρτης κατασκευάστηκε ως πολιτικό εργαλείο σε μια προσπάθεια καταγραφής των κτήσεων της Γαλλίας και της Ισπανίας. Στον κατάλογο που συνοδεύει το έργο γράφει ότι «μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο χάρτης αποτελεί μια πρόταση, που ποτέ δεν πέρασε, για μια ανακωχή μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας».

image

Πέρα από την ιστορική σημασία του χάρτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίληψη περί χαρτογραφίας και φαντασίας: Στην Αφρική καταγράφονται τέσσερις βασιλείς, κανένας εκ των οποίων δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Στην Ινδία υπάρχουν φανταστικά βασίλεια, ενώ ένα ανύπαρκτο κανάλι χωρίζει την Νότια και την Κεντρική Αμερική.

Ο Crouch δήλωσε ότι έχει διάφορους υποψήφιους αγοραστές στο μυαλό του, αν και παραδέχτηκε ότι «όταν φτάνεις στα επτά ψηφία» ο κόσμος που ενδιαφέρεται είναι λίγος. «Όμως» σημείωσε «σε όρους αγοράς τέχνης τα 10 εκατομμύρια είναι μικρό ποσό».