‘Ενας 29χρονος Ουζμπέκος, ο Σαϊφούλο Σαϊποφ, είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μανχάταν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται πήγες στην αστυνομία.

Ads

O δράστης, ο οποίος κρατείται τραυμτισμένος, οδηγώντας, λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα, ένα λευκό ημιφορτηγό, το οποίο είχε νοικιάσει, χτύπησε  ποδηλάτες και πεζούς οδηγώντας κατά μήκος της διαδρομής West St – Houston St για πολλά τετράγωνα. Στην συνέχεια το όχημα έπεσε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο ενήλικες και δύο παιδιά.

Ο οδηγός βγήκε από το φορτηγάκι κρατώντας δύο όπλα, τα οποία όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν ένα αεροβόλο και ένα όπλο paintball, και άρχισε να γυρίζει στο δρόμο. Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο, άνοιξαν πυρ τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά και τον συνέλαβαν. Συνολικά από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους αν ο Σαϊποφ φώναζε το γνωστό «Αλλαχού ακμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) την ώρα της επίθεσης, όπως υποστήριξαν αυτόπτες μάρτυρες, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο Νιλ απάντησε, ότι όσα είπε ο δράστης βγαίνοντας από το φορτηγάκι μετά την επίθεση και το γενικότερο «προφίλ» αυτής, επιτρέπουν την κατάταξή της ως τρομοκρατική πράξη. Πάντως οι αρχές εκτιμούν πως ο δράστης ενήργησε ως μοναχικός λύκος και η επίθεσή τους δεν αποτελούσε ένα οργανωμένο σχέδιο του ISIS ή κάποιας άλλης τζιχαντιστικής οργάνωσης. 

Ads

image

Σύμφωνα με το NBC, ο Σαϊποφ έφτασε στις ΗΠΑ το 2010 από το Ουζμπεκιστάν και έμεινε στην Τάμπα της Φλόριντα. Εργαζόταν ως οδηγός στην Uber. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μόνος λόγος που είχε απασχολήσει την αστυνομία ο δράστης της επίθεσης ήταν το 2015 για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στην Πενσυλβάνια. 

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, επίσης ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times. «Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά. Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.

image