O Λάζαρος Μαυροματίδης είναι Έλληνας που ζει και εργάζεται ως καθηγητής Πανεπιστημίου στο Στρασβούργο. Έζησε από πολύ κοντά την αιματηρή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, καθώς βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον δράστη.

Ads

Το ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό στην μαρτυρία του, πέραν από την αξία για το ίδιο το θανατηφόρο γεγονός, είναι η δράση του ένοπλου άνδρα που, όπως την περιγράφει, διαφέρει από παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, και αποκαλύπτεται ακόμη πιο επικίνδυνη και τρομακτική.

«Ήταν πολύ κοντά μας και συνεχώς κινούνταν πίσω μας. Είχε συγκεκριμένη στρατηγική: πυροβολούσε εξ επαφής και μετά έκρυβε το όπλο στο μπουφάν του. Γι’ αυτό δεν μπορούσε να εντοπιστεί, διότι ανακατεύονταν με το πλήθος. Επίσης, εκ των υστέρων, πολλοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού πλησίαζε πολύ κοντά τα θύματά του. Μάλιστα ο ένας νεκρός, αν δεν κάνω λάθος, έχει χτυπηθεί με μαχαίρι, ενώ κάποιος από τους πολύ σοβαρά τραυματίες έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Επί 15 λεπτά κυκλοφορούσε και πυροβολούσε με κενά διαστήματα που κρυβόταν στο πλήθος. Στο πρώτο χτύπημα ήταν πίσω μας γύρω στα 15 μέτρα, και να φανταστείς κανείς μας στο δρόμο δεν το κατάλαβε αμέσως, ούτε τρέχαμε, ούτε ακούστηκαν φωνές. Εμείς μόλις είχαμε στρίψει -δηλαδή, μιλάμε, τη γλιτώσαμε για μερικά δευτερόλεπτα- όταν ακούστηκε κάτι σαν τα δυναμιτάκια που ρίχνουν την Ανάσταση. Μετά το δεύτερο χτύπημα υποψιαστήκαμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Ο δράστης βρισκόταν πλέον γύρω στα 100 μέτρα από εμάς κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μαζί με μια κοπέλα που ήταν έγκυος μπήκαμε σε ένα ξενοδοχείο και κρυφτήκαμε. Στην αρχή οι άνθρωποι στο ξενοδοχείο γελούσαν, διότι πίστευαν ότι πάθαμε, χωρίς λόγο, κρίση πανικού. Αργότερα άρχισε να μαθαίνεται τι ακριβώς έχει συμβεί. Περιμέναμε στο ξενοδοχείο για καμία ώρα και μετά προλάβαμε και φύγαμε από τον περιφερειακό προτού κλείσουν εντελώς το κέντρο» περιγράφει παραστατικά στο tvxs.gr, ο Λάζαρος Μαυροματίδης.

Ο δράστης, ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και 13 τραυματίες σύμφωνα με έως τώρα πληροφορίες, παραμένει ασύλληπτος παρά τους 420 αστυνομικούς και 200 χωροφύλακες που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Γι αυτόν το λόγο, όπως λέει και ο Λ. Μαυροματίδης η πληροφόρηση από τις Αρχές και τα ΜΜΕ στο Στρασβούργο είναι πολύ περιορισμένη και δεν έχει επισημανθεί ακόμη δεόντως το ξεχωριστό και πρωτόγνωρο της «εξ επαφής» δράσης του. Κάτι τέτοιο θα φόβιζε περισσότερο τον κόσμο, αφού καθιστά τον φυγά ακόμη πιο επικίνδυνο.

Ads

Σημειώνεται δε ότι ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο, βρισκόταν σε κατάλογο υπόπτων για παρακολούθηση των υπηρεσιών πληροφοριών ως δυνάμει επικίνδυνος για την ασφάλεια. Ο ύποπτος είναι γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως για κλοπές και βιαιότητες, για τις οποίες έχει 27 καταδίκες.

Αναφερόμενος στο προφίλ του ο Λ. Μαυροματίδης προσθέτει, επικαλούμενος τοπικές πηγές ενημέρωσης: «Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Σερίφ Σεκάτ ζούσε στα προάστια, σε ένα περιθωριοποιημένο αποκλεισμένο κοινωνικό περιβάλλον, έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία, ενώ φαίνεται πως στη φυλακή ήρθε σε επαφή και  προσηλυτίστηκε σε ομάδες τρομοκρατικού χαρακτήρα».

image

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στην πόλη-έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Χριστουγέννων και τα συναισθήματα των κατοίκων της ο Λ. Μαυροματίδης τονίζει την «αξιοπρόσεκτη αλληλεγγύη που έδειξε αμέσως ο κόσμος, πριν ακόμη δράσουν οι Αρχές. Ευτυχώς λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της ανθρωπιάς κατευθείαν και όλοι προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους διπλανούς μας. Τις επόμενες ώρες, μετά την επίθεση ο κόσμος ήταν μουδιασμένος, σοκαρισμένος. Η ασφάλεια που νιώθαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή στους δρόμους αυτής της πόλης έπαψε. Οι Αρχές έκλεισαν το κέντρο, συνέστησαν να μην κυκλοφορούμε έξω και η πόλη πάγωσε. Σήμερα, περιμένουμε να ανοίξει ξανά η αγορά, υπάρχει έντονος φόβος αλλά και θέληση για κανονικότητα και ειρήνη».

Ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, δήλωσε ότι «το τρομοκρατικό κίνητρο δεν έχει διαπιστωθεί», καλώντας για «μέγιστη προσοχή» όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των γεγονότων. Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» («ο θεός είναι μεγάλος») τη φράση – κλειδί των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι Αρχές εν τω μεταξύ, δεν αποκλείουν την εκδοχή ο φυγάς να πέρασε στη Γερμανία, αφού τα σύνορα είναι πολύ κοντά.

Η Γερμανία δεν έχει πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο Γάλλος που είναι ύποπτος για τον φόνο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε σήμερα τις ταξιδιωτικές του συστάσεις σχετικά με τη Γαλλία, συμπεριλαμβάνοντας τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Στη σύσταση γίνεται ακόμη αναφορά στα βίαια επεισόδια που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις και τονίζεται ότι οι επισκέπτες πρέπει να συμπεριφέρονται με σύνεση, να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους κλειστούς δρόμους και άλλα εμπόδια για τις μετακινήσεις τους.