Την επικράτησή τους στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι. Διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποτέλεσμα που «δείχνει» ανεξαρτησία της περιοχής ή ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. «Σέβεται» το αποτέλεσμα το Κρεμλίνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε απευθύνει κάλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα. Για δημοψήφισμα φάρσα κάνει λόγο το Κίεβο. Δεν δέχεται το αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

 
Στο Ντόνετσκ
 
«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» τόνισε σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Για ψηφοδέλτια εμποτισμένα με αίμα κάνει λόγο το Κίεβο. Παράνομα τα δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 
Στο Λουγκάνσκ
 
Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανακοίνωσαν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία. Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.
 
Τι λένε οι κάλπες;
 
Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες αυτονομιστής ηγέτης ανέφερε ότι η περιοχή (σ.σ. ανατολική Ουκρανία) μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ένας δεύτερος ανέφερε ότι η ψηφοφορία σημαίνει ότι η «ανατολή» θέλει να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία, είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας.

Δέχεται το αποτέλεσμα η Ρωσία
 
Αναγνωρίζει η Μόσχα τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και σε Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καλώντας σε «διάλογο για την ειρηνική και πολιτισμένη εφαρμογή» του αποτελέσματός τους.
 
«Σεβόμαστε την θέληση του λαού των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και υπολογίζουμε σε πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς επανάληψη της βίας και μέσω του διαλόγου» αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
 
Η ρωσική προεδρία καταδίκασε επίσης τη χρήση «βίας εναντίον πολιτών στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την παρεμπόδιση των δημοψηφισμάτων».
 
Δημοψήφισμα φάρσα καταγγέλει το Κίεβο
 
Το υπουργείο Εσωτερικών του Κιέβου χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και τόνισε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα». Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ότι τα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δηλώνει έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία με νέες κυρώσεις σε επιχειρήσεις αλλά και άτομα που συνδέονται με την απόσχιση της Κριμαίας.
 
Σημειώνεται ότι τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα» δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
 
«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. Οι αρχές του Κιέβου «θα συνεχίσουν το διάλογο μ’ αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο» πρόσθεσε.

Ads