Δέχεται τα περισσότερα σκουπίδια της ανθρωπότητας. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη της Γης.

Ads

Μοιάζει με εξωτικό παράδειδο, αλλά είναι δυστυχώς και το πιο μολυσμένο σημείο του πλανήτη μας.

Ο λόγος για το νησί Χέντερσον στον Νότιο Ειρηνικό που σύμφωνα με ερευνητές δέχεται και τα περισσότερα από τα σκουπίδια της ανθρωπότητας, με το 99.8% αυτών να είναι πλαστικό!

Όπως γράφει το euronews.com, περίπου 18 τόνοι πλαστικού, δηλαδή 38 εκατομμύρια κομμάτια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο συγκεκριμένο νησί, που κατά τα άλλα είναι σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο.

Ads

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας ανακοίνωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών, περίπου το 68% δεν είναι καν ορατό, καθώς περίπου 4.500 κομμάτια ανά τετραγωνικό μέτρο είναι θαμμένα σε βάθος δέκα εκατοστών στην άμμο.

Την ίδια ώρα, στις ακτές του Χέντερσον ξεβράζονται καθημερινά 13.000 «καινούρια» σκουπίδια!

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που βρέθηκαν στο νησί δεν έκρυψαν την έκπληξή τους καθώς είδαν πως καβούρια και άλλα πλάσματα της βιοποικιλότητας του νησιού ζούσαν με τα πλαστικά, ενώ κάποια είχαν κάνει το «σπίτι» τους σε παλιά μπουκάλια, κουτιά καλλυντικών ενώ ένα καβούρι ζούσε μέσα στο κεφάλι παλιάς κούκλας.

Το νησί Χέντερσον ανήκει στο σύμπλεγμα των Νήσων Πίτκαιρν, που βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού και αποτελεί την πιο απομονωμένη κτήση της Βρετανίας- οι κοντινότερες σε απόσταση πόλεις από εκεί είναι σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά.

Λόγω του ότι δεν μετρά ούτε έναν κάτοικο μέσα στα χρόνια έγινε ένα φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη ζώων, ανάμεσά τους και κάποια που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως δύο είδη πτηνών που έχουν πάρει και το όνομά τους από το νησί (Henderson Petrel και Henderson Crake) αλλά και η πράσινη χελώνα.