Τα παιδιά του απομακρυσμένου ορεινού χωριού Ατουλέρ, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, αναγκάζονται να πραγματοποιούν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να πάνε στο σχολείο τους.

Ads

Την πιο επικίνδυνη διαδρομή για το σχολείο στον κόσμο έφερε στη δημοσιότητα ο Chen Jie, βραβευμένος φωτογράφος της «Beijing News».

Πρόκειται για μια διαδρομή 90 λεπτών που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών, ηλικίας 6 έως 15 ετών, τα οποία αναγκάζονται να σκαρφαλώνουν από ξεχαρβαλωμένες σκάλες σε ένα βράχο ύψους 800 μέτρων. Η διαδρομή προς το σχολείο είναι τόσο εξαντλητική και επικίνδυνη που πολλά παιδιά αναγκάζονται να επιστρέφουν στο σπίτι τους μόνο δύο φορές το μήνα.

«Σοκαρίστηκα από την σκηνή που είδα να εκτυλίσσεται μπροστά μου», δήλωσε ο φωτογράφος, εκφράζοντας την ελπίδα πως η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών θα κινητοποιήσουν τις αρχές ώστε να δοθεί μια λύση για την «οδυνηρή πραγματικότητα» του χωριού.

Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Κίνα. Μετά τη δημοσιοποίησή τους τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως σύντομα θα κατασκευαστεί μια σιδερένια σκάλα για τη σύνδεση του απομονωμένου χωριού, μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Ads