Ένας πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν θα μπορούσε, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, να προκαλέσει τον θάνατο από 50 έως 125 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή περισσότερων από τους νεκρούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ και του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Daily, η έρευνα εξετάζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο. Ως βάση της έρευνας εκτιμάται ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν από 150 πυρηνικά όπλα περίπου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 200 μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Τουν, εκ των συντελεστών της έρευνας, ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα σκότωνε απλά εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή που θα γινόταν, μα θα βύθιζε την υφήλιο σε μια περίοδο ψύχους, ίσως με θερμοκρασίες που δεν έχουν σημειωθεί από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων και μετά.

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. «Ένας πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα διπλασίαζε τους ρυθμούς φυσιολογικών θανάτων στον κόσμο» υπογράμμισε ο Τουν. «Θα ήταν ένας πόλεμος άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δεδομένα» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες «αυξάνουν ταχύτατα τα οπλοστάσιά τους… έχουν μεγάλους πληθυσμούς, οπότε πολλοί άνθρωποι απειλούνται από αυτά τα οπλοστάσια, και υπάρχει πάντα η ανεπίλυτη διένεξη για το Κασμίρ».

Ads

Στην εν λόγω μελέτη ο Τουν και οι συνάδελφοί του θέλησαν να βρουν πόσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια τέτοια σύγκρουση – και για τον σκοπό αυτό αξιοποίησαν ένα μεγάλο εύρος στοιχείων, από προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας του πλανήτη μέχρι αναφορές από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945.

Με βάση την ανάλυση αυτή, η καταστροφή θα λάμβανε χώρα σε διαφορετικά στάδια: Την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης, εκτιμάται πως η Ινδία και το Πακιστάν μαζί θα εξαπέλυαν και πυροδοτούσαν περίπου 250 πυρηνικές κεφαλές. Αν και δεν είναι γνωστό πόσο ισχυρά είναι αυτά τα όπλα, εκτιμάται πως το καθένα από αυτά θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι και 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, δεν θα πέθαιναν από τις ίδιες τις εκρήξεις, αλλά από τις πυρκαγιές που θα ακολουθούσαν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ένας τέτοιος πόλεμος θα έστελνε περίπου 36 δισεκατομμύρια κιλά πυκνού, μαύρου καπνού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο καπνός αυτός θα εμπόδιζε το φως του ήλιου να φτάσει στο έδαφος, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας για χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το ηλιακό φως που φτάνει στη Γη θα μειωνόταν 20%-35%, ψύχοντας την επιφάνεια κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου. Η ανάπτυξη των φυτών θα μειωνόταν κατά 15%-30% στην ξηρά και στη θάλασσα κατά 5%-15%. Θα χρειάζονταν πάνω από 10 χρόνια για να αποκατασταθεί η ατμόσφαιρα. Επιπλέον, θα υπήρχαν εκτεταμένοι λιμοί λόγω της μεγάλης έλλειψης τροφίμων που θα προκαλούνταν.