Μια μάλλον αναπάντεχη νίκη πέτυχε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίαςστις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Σάββατο.

Ads

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίνουν στο Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα του Σκοτ Μόρισον 74 έδρες στο 151 εδρών κοινοβούλιο, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Μπιλ Σόρτεν λαμβάνει 65 έδρες. Μένουν ακόμη 12 έδρες που δεν έχουν κριθεί. Για να σχηματίσει ένα κόμμα κυβέρνηση χρειάζεται 76 έδρες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν παραδέχτηκε την εκλογική ήττα του και έδωσε συγχαρητήρια στον αντίπαλό του.

Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές έδιναν νίκη στο Εργατικό Κόμμα το οποίο είχε εξαγγείλει αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, υψηλότερες επιδοτήσεις στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που φροντίζουν τα παιδιά ενός εκατομμυρίου οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Από την πλευρά του ο Μόρισον επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του σε ζητήματα μετανάστευσης, άμυνας και μείωσης φόρων, υποσχόμενος μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα σε ετήσια βάση καθώς και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Ads