Η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στην Αυστραλία μεταναστών που κατάγονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, μιλώντας στο κοινοβούλιο, αποφασίστηκε να σταματήσει η έκδοση αδειών παραμονής για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου περίπου 5.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα. «Πρόκειται για προσωρινή αναστολή», είπε και πρόσθεσε πως «δεν θα εξετάζονται οι αιτήσεις όσων κατάγονται από αυτές τις χώρες».

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά τον πανικό που επικράτησε στην Αυστραλία από την άφιξη στη χώρα ενός εμπύρετου 18χρονου κοριτσιού. Η 18χρονη, όπως αναφέρει το Al Jazeera, έμεινε για 12 ημέρες σε καραντίνα μαζί με οκτώ συγγενείς της. Ωστόσο οι εξετάσεις της ήταν αρνητικές και οι αρχές ανακοίνωσαν «λήξη συναγερμού».

Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, σε καραντίνα έχουν τεθεί τρεις ακόμη οικογένειες που έφτασαν στο Κουίνσλαντ, από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, έχουν τεθεί σε καραντίνα και παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Ο Σκότ Μόρισον ζήτησε από τους όλους τους ταξιδιώτες, Αυστραλούς και ξένους, να ενημερώνουν τις αρχές για τις χώρες που έχουν επισκεφτεί και ειδικότερα «αν ταξίδεψαν στη Δυτική Αφρική σε διάστημα μέχρι και 21 ημέρες πριν την άφιξή τους στην Αυστραλία».

Ads

Ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό των ανθρώπων που προέρχονται από την Δυτική Αφρική ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «I Am Not A Virus». Η Σοάνα Κλαρκ Σόλομον, με καταγωγή από τη Λιβερία, σε βίντεό, που ανάρτησε στο διαδίκτυο και αποτέλεσε το έναυσμα για την εν λόγω εκστρατεία, διηγείται την προσωπική της εμπειρία με τον στιγματισμό του παιδιού της στο σχολείο.

«Φανταστείτε να έλεγαν στο παιδί σας: ‘Είσαι από τη Λιβερία, έχει τον ιό’. Είμαστε από τη Λιβερία, από τη Σιέρα Λεόνε, από τη Γουινέα, από τη Νιγηρία. Ζούμε σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί από τον ιό Έμπολα, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ιό Έμπολα», τονίζει προσπαθώντας να εξηγήσει το αυτονόητο. «Είναι λάθος τα στερεότυπα. Είναι λάθος να στιγματίζεται ένας ολόκληρος λαός. Να θυμάστε πως είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε ιοί».

«I Am Not A Virus»