Η πιο πολυπληθής πολιτείας της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, πλήττεται από ξηρασία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ads

Ο άνυδρος χειμώνας ενέτεινε τη χειρότερη ξηρασία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά μέρη της ανατολικής Αυστραλίας. Από τη Νέα Νότια Ουαλία προέρχεται σχεδόν το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας και σήμερα οι αξιωματούχοι κήρυξαν «το 100%» της πολιτείας «σε κατάσταση ξηρασίας».

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην πολιτεία που να μην ελπίζει να πέσει λίγη βροχή για τους αγρότες μας και τις κοινότητές μας», δήλωσε ο υπουργός Βασικών Βιομηχανιών της πολιτείας Νίαλ Μπλερ.

Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, αλλά και η περιφερειακή κυβέρνηση της πολιτείας έχουν προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση 576 εκ. δολαρίων Αυστραλίας (368 εκ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Ads

Η νότια Αυστραλία έζησε το δεύτερο πιο ξηρό φθινόπωρο της από τότε που τηρούνται αρχεία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τις βροχοπτώσεις να είναι κατά 57 χιλιοστά κάτω του μέσου όρου. Σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας καταγράφηκαν τον Ιούλιο λιγότερα από 10 χιλιοστά βροχής, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να είναι πιο ξηρές απ΄ό,τι συνήθως και τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς περισσότερο από το μισό της γειτονικής πολιτείας του Κουίνσλαντ επίσης βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας. Μέρη της πολιτείας Βικτόρια και της Νότιας Αυστραλίας επίσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες. Την Κυριακή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ προειδοποίησε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «χώρα ξηρασίας». Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού, ενώ επισημαίνουν ότι δεν είναι σε θέση να ταΐσουν τα ζώα τους.