Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τη Βρετανία κατά των διακρίσεων εις βάρος εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ads

Οι συστάσεις έρχονται ως απάντηση στις εξαγγελίες του Κάμερον για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία.

«Το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί αν αμφισβητήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να γνωρίζει ότι μία μέρα η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του στην αυστριακή τηλεόραση.

«Ειδικά στη Βρετανία, η οποία ανέκαθεν ήταν υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε., θα πρέπει να μπει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος χωρών, απλά και μόνο επειδή συμφέρει σε τοπικό επίπεδο όταν ασκείς επιθέσεις σε άλλους. Είμαι απολύτως αντίθετος με την άποψη ότι όλοι οι Πολωνοί, όλοι οι Ρουμάνοι, όλοι οι Βούλγαροι στην ευρωπαϊκή αγορά διαθέτουν εγκληματική νοοτροπία. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται για να κερδίσουν χρήματα», είπε επίσης ο Γιούνκερ.

Ads

Εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.