Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αίτηση για την κατοχή όπλων στο Κολοράντο έχει εκτιναχθεί μετά από το μακελειό της περασμένης εβδομάδας στο Ντένβερ, στο Κολοράντο, σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής. Του Πέτρου Κοροβύλα. 

Ads

 
Στο διάστημα των τριών ημερών μετά από το μακελειό, οι αιτήσεις για τον έλεγχο του ιστορικού, που είναι απαραίτητος για να αγοράσει κανείς νόμιμα ένα όπλο, αυξήθηκαν κατά 43% την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο δράστης του μακελειού, Τζέιμς Χολμς, εμφανίστηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Χολμς είχε αγοράσει νόμιμα τα όπλα και τα πυρομαχικά, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του που το είχε παγιδέψει με εκρηκτικά.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Έρευνας του Κολοράντο, συνολικά 880 άτομα έκαναν αίτηση για τον έλεγχο ιστορικού την Παρασκευή 13 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν το μακελειό.
 
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου, την ημέρα μετά το μακελειό, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 1216 και το Σάββατο ανέβηκε στους 1243. Συνολικά 2887 αιτήσεις γίνανε αποδεκτές, σημειώνοντας έτσι μια άνοδο της τάξης του 43.5% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αναφέρει το Γραφείο.
 
Τα στοιχεία του Γραφείου δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα άτομα αγόρασαν όπλα αλλά οι πωλητές όπλων δήλωσαν πως σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις.
 
Ο Ντικ Ρουταν, ο ιδιοκτήτης του Gunners Den στην πόλη Αρβάντα του Κολοράντο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι πωλήσεις κορυφώθηκαν μετά το συμβάν.
 
«Οι άνθρωποι μου λένε πως ‘Θέλουμε να έχουμε μια ευκαιρία’. Δηλώνουν χαρακτηριστικά πως θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την οικογένεια τους αν βρεθούν σε μια κατάσταση όπως αυτή της Αουρόρα» δηλώνει στην εφημερίδα του Ντένβερ.
 
Το Associated Press σε δημοσίευμα του αναφέρει πως οι πωλήσεις όπλων σημείωσαν αύξηση και σε άλλες πολιτείες όπως η Φλόριντα,στην οποία σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις κατά 14% και στο Όρεγκον, όπου οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 11% από τον Ιούνιο.
 
«Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πίσω μεριά της αυλής σου, τότε αρχίζεις και αναρωτιέσαι ‘Μα καλά αφού και εγώ πάω σινεμά’» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπάλληλος του μαγαζιού Gunners Den.