Ο αριθμός των βιασμών στο Νέο Δελχί αυξήθηκε κατά περίπου 31% το 2014, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ινδίας, στοιχείο που καταδεικνύει το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στη χώρα που ένα φαινόμενο με ρίζες στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της Ινδίας, στην οποία κυριαρχούν οι διακρίσεις  και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις.

Ads

Συνολικά η αστυνομία του Νέου Δελχί κατέγραψε 2.069 υποθέσεις βιασμού στην πόλη από τον Ιανουάριο του 2014 ως τις 15 Δεκεμβρίου, έναντι 1.571 την προηγούμενη χρονιά, αύξηση κατά 31,6%. Σημειώνεται πως ακτιβιστές αναφέρουν πως τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν τους βιασμούς στις αρχές.

«Καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά διότι οι γυναίκες μάς εμπιστεύονται περισσότερο» και προχωρούν σε καταγγελίες, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μπιμ Σεν Μπάσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραδεχόμενος ωστόσο πως πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Μένει να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας και της αστυνομίας, ώστε τα εγκλήματα κατά των γυναικών να καταγγέλλονται και να καταγράφονται», τόνισε. O Μπιμ Σεν Μπάσι ανέφερε επίσης στα γραφεία υποδοχής κακοποιημένων γυναικών καταγράφηκαν περισσότερες από 36.000 καταγγελίες για άλλα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η αστυνομία του Νέου Δελχί, της «πρωτεύουσας των βιασμών» όπως αποκαλείται, υποστήριξε πως η αύξηση του ποσοστού των βιασμών δεν σημαίνει ότι το Νέο Δελχί είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες από άλλες ινδικές πόλεις, αλλά μάλλον ότι τα θύματα καταγγέλλουν πιο εύκολα τις επιθέσεις που δέχονται.

Ads

Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις στους βιασμούς, που συνήθως είναι ομαδικοί, εμπλέκονται και αστυνομικοί. Σε μία από τις τελευταίες υποθέσεις, δύο μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Ινδίας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και εξετάζεται η εμπλοκή τους σε νέα υπόθεση ομαδικού βιασμού. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί αφορούν τόσο τον βιασμό όσο και την απαγωγή της νεαρής κοπέλας που έγινε την Τετάρτη, όπως αναφέρει το BBC, στην περιοχή του Μουζάτζαγκ, στο Μπανταούν.

Πρόκειται για την ίδια περιοχή του κρατιδίου του Ουτάρ Πραντές όπου το περασμένο Καλοκαίρι βρέθηκαν απαγχονισμένες δύο έφηβες που νωρίτερα είχαν πέσει θύματα βιασμού. Οι δράστες, οι οποίοι σημειωτέον αγνοούνται καθώς δεν έχουν συλληφθεί, φέρονται να πήραν το θύμα τους στο αστυνομικό τμήμα και εκεί να έγινε ο βιασμός.