Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, από το 2006, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης. Πλέον το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε εύρος 0,25% – 0,50%, ενώ μέχρι σήμερα ήταν στο 0% – 0,25%.

Ads

Η αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τη Fed, αντανακλά τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. «Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.

Όπως επισημαίνεται η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%. Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed, η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι η πορεία της επιτοκιακής της πολιτικής θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις προοπτικές της οικονομίας και τα εκάστοτε μακροοικονομικά μεγέθη. 

Ανεβαίνει το δολάριο

Μετά την απόφαση της Fed, το αμερικανικό δολάριο κινείται ανοδικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 0,2378% στα 1,0906 δολάρια/ευρώ. Οριακά ανοδικά 0,3% κινείται το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού γεν, το οποίο υποχωρεί στα 122,18 γεν/δολάριο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,16% στα 0,9901 φράγκα.  

«Βάλαμε τέλος στην 7ετή πολιτική των μηδενικών επιτοκίων»

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, μετά την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε πως η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα διεξαχθεί με σταδιακό τρόπο, σημειώνοντας πως «σήμερα βάλαμε ένα τέλος στην επταετή πολιτική των μηδενικών επιτοκίων».

Όπως σημείωσε «η οικονομία πρέπει να διανύσει αρκετό δρόμο προκειμένου να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα».

Αναφερόμενη στην απόφαση της Fed, τόνισε ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 5% και παρά τις μερικές αδυναμίες, η αγορά εργασίας έχει επανέλθει σε θετική τροχιά. Η ανάπτυξη της οικονομίας, συνέχισε, κινείται με μέσο ρυθμό 2,25% καθώς η αδυναμία στις εξαγωγές «καλύπτεται» από την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης.

Σχετικά με τους εξωγενείς παράγοντες, η Γέλεν σημείωσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση.

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις στη νομισματική πολιτική απαιτούν χρόνο έως ότου αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι δεν αναμένεται νέος κύκλος ύφεσης.