Η θρησκευτική βία και η εντεινόμενη ριζοσπαστικοποίηση πολλών Εβραίων απασχολούν τελευταία oλοένα και περισσότερο την ισραηλινή κοινωνία. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούν ότι ο δημόσιος διάλογος είναι επιφανειακός.

Ads

«Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει την ‘εβραϊκή τζιχάντ’;», αναρωτιέται σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η Yedioth Ahronot. Η εφημερίδα αναφέρεται στη θρησκευτικά υποκινούμενη τρομοκρατία που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσο στο Ισραήλ όσο και στις παλαιστινιακές περιοχές.

Τα τελευταία αιματηρά περιστατικά καταγράφηκαν μόλις πριν από λίγα 24ωρα. Το βράδυ της Πέμπτης υπερορθόδοξος Εβραίος επιτέθηκε με μαχαίρι σε έξι συμμετέχοντες στο Gay Pride της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας μια 16χρονη, τη Σίρα Μπάνκι και τραυματίζοντας άλλους πέντε. Στο Ισραήλ διεξάγεται έκτοτε ένας έντονος δημόσιος διάλογος για την ανεκτικότητα, ενώ τίθεται και το ερώτημα, γιατί δεν παρακολουθούνταν ο δράστης; Ο τελευταίος μόλις αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει ποινή 10ετούς φυλάκισης για παρόμοιο αδίκημα το 2005.

image
Η 16χρονη Σίρα Μπάνκι.

Ads

Διαβεβαιώσεις Νετανιάχου για τον εντοπισμό των δραστών

Λίγες ώρες αργότερα, εβραίοι έποικοι, όπως πιθανολογείται, πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση εναντίον δυο πολυκατοικιών σε παλαιστινιακό χωριό, με αποτέλεσμα ένα παιδί να χάσει τη ζωή του και όλα τα μέλη της οικογένειας να τραυματιστούν βαριά. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μετά τον εμπρησμό οι δράστες κατευθύνθηκαν προς πλησίον εβραϊκό οικισμό.

Από την πρώτη στιγμή ο ισραηλινός στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση, δεν αμφισβήτησαν τις εν λόγω πληροφορίες. Τόσο ο πρόεδρος Ρίβλιν, όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, καταδίκασαν τις επιθέσεις ως «δολοφονία» και «τρομοκρατία». Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες, «πρέπει να φροντίσουμε ώστε να επέλθει ηρεμία. Αναγνωρίζουμε την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης αλλά και το σύνολο της ισραηλινής κοινωνίας, συμφωνούν ως προς αυτό. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε από κοινού με τους παλαιστίνιους γείτονές μας».

Συνεχίζεται η διαφιλονικούμενη εποικιστική πολιτική

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα βίας εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είναι σχεδόν καθημερινότητα: κατεστραμμένα ελαιόδεντρα, καμένα χωράφια, πυρπολημένα αυτοκίνητα. Ο εμπρησμός πολυκατοικιών, ωστόσο, ήταν το τραγικό αποκορύφωμα. Ο ιστορικός Μοσέ Τσίμερμαν, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εκτιμά ότι τα γεγονότα δεν απασχολούν πραγματικά τον Νετανιάχου, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που ο ίδιος παρουσιάζει. «Ο Νετανιάχου λέει πάντα, ‘ναι ξέρουμε τι περιμένει από εμάς το εξωτερικό, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα’. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να συνεχίζουμε την εποικιστική μας πολιτική και να αναπτύσσουμε περαιτέρω την εθνικιστική εκπαίδευσή μας. Τα όσα είπαν λοιπόν ο ίδιος και οι υπόλοιποι, είναι απλώς για τα μάτια του κόσμου».

image

Ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να εντοπίσει άμεσα τους δράστες, επισημαίνει σήμερα ο ισραηλινός τύπος. Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένη την εντεινόμενη αγανάκτηση των Παλαιστινίων για την ισραηλινή εποικιστική πολιτική, ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής επέκτασης της παλαιστινιακής εξέγερσης.

πηγή: Deutsche Welle