Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλές χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Βοσνία και στη Σερβία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και 120 χρόνια. Στο μεταξύ, «κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Βελιγράδι όπου την Τετάρτη αναμένεται να υπερχειλίσει ο ποταμός Σάβα, ο οποίος διασχίζει την πόλη.

Ads

Στο μεταξύ, άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι στην πόλη του Ομπρένοβατς που πλημμύρισε ολοσχερώς, ανεβάζοντας στους 11 τον αριθμό των νεκρών στη Σερβία. 

Πάντως, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρώνενδεχομένως θα αυξηθεί όταν θα υποχωρήσουν τα νερά και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση κατά μήκος του ποταμού Σάβα που περνά από τη βόρεια Βοσνία και διασχίζει τη Σερβία ανατολικά του Βελιγραδίου, προτού καταλήξει στον Δούναβη. Ο σέργος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τώρα «αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι».

Ads

Στη σερβική πρωτεύουσα, χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία. Το κύμα υδάτων, που θα απειλήσει την πρωτεύουσα, αναμένεται την Τετάρτη όταν τα νερά από τις περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 24.352 άνθρωποι, πλημμύρισαν 2260 κτίρια και άλλα 763 είναι ακατάλληλα για χρήση. 

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από την εμφάνιση επιδημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όταν θα υποχωρήσουν τα νερά θα γίνει απολύμανση των σπιτιών που πλημμύρισαν και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές της δυτικής Σερβίας αποκαταστάθηκε, υπάρχει ωστόσο κίνδυνος για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στη Βοσνία, στην πόλη Ντομπόι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Όμπρεν Πέτροβιτς. Η πόλη Σάμπατς έχει καλυφθεί εντελώς από τα νερά και η Μπιγελίνα και τα περίχωρά της έχουν πληγεί επίσης.

Από την περιοχή αυτή περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων γίνονται με φουσκωτά και ελικόπτερα, πολλά από τα οποία έχουν σταλεί στη Βοσνία από τη Σλοβενία και την Κροατία.

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Σάμπατς έχουν κάνει έκκληση για βοήθεια και περιμένουν να τους απομακρύνουν. «Από τα ξημερώματα έχουμε στείλει ομάδες διασωστών στην περιοχή της πόλης στην οποία δεν είχαμε πρόσβαση μέχρι τώρα. Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν. Μπήκαμε ανήσυχοι στην πόλη καθώς φοβόμασταν τι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε εκεί», δήλωσε ο Σάμο Μίνιτς δήμαρχος της πόλης.

Δεκάδες κωμοπόλεις έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές της Βοσνίας, κυρίως γύρω από τη Ζένικα, όπως ανέφεραν κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Σε ετοιμότητα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από το πρωί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης των σοβαρών προβλημάτων στη Σερβία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχουν γίνει επαφές μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις αρχές της Σερβίας, θα αναχωρήσουν αμέσως 25 άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, με πλήρη διασωστικό εξοπλισμό και αντλίες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις αρωγής συμμετείχαν δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους στη Σερβία.