Το χρέος σημειώνει αυξητική πορεία, τα έσοδα από τους φόρους μειώνονται και η ύφεση πλήττει την οικονομία της Ιταλίας, παρά τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1.946,083 ευρώ, έναντι των 1.928,226 ευρώ του Φεβρουαρίου.
 

Ads

«Ποσό που μοιάζει ακόμη εντυπωσιακότερο, αν υπολογίσει, κανείς, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες ήδη προχώρησε, και πολλές άλλες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού», τονίζουν οι σχολιαστές.
 
Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι εισπράξεις φόρων. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. Το Μάρτιο, δε, ο περιορισμός των φοροεισπράξεων ήταν της τάξης του 3,61%, σε ετήσια, πάντα, βάση.
 
«Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα L’ Unita. Παράλληλα, οι ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori σημειώνουν ότι συνολικά κάθε οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ, μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
 
Οι ενώσεις αυτές ζητούν να προχωρήσει το ιταλικό δημόσιο σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της Ιταλίας. 
 
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Τζουζέπε Βέγκας, προέδρου του ιταλικού οργανισμού ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχει μια πραγματική δικτατορία του spread» και πρόσθεσε οι πολίτες «δεν δέχονται να πληρώσουν για επιλογές που γίνονται χωρίς να μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους». 
 
«Πρέπει να απαγορευθούν άμεσα και οριστικά τα τοξικά ομόλογα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Consob. 
 
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για  τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.
 
Σύμφωνα με το Istat, ο τομέας της γεωργίας, κατά του πρώτους αυτούς μήνες του χρόνου παρουσίασε παραγωγική άνοδο, ενώ κάμψη σημείωσαν ο τριτογενής και ο βιομηχανικός τομέας.
 
Στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, στενοί συνεργάτες του Μάριο Μόντι, όπως ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, έχουν υποστηρίξει ότι «η χώρα μπορεί να καταφέρει να αφήσει πίσω της την ύφεση, τους πρώτους μήνες του 2013».