Η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την 25χρονη σμηναγό Νιλουφάρ Ραχμάνι. 

Ads

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε γράψει ότι η νεαρή γυναίκα φοβόταν ότι θα κινδύνευε η ζωή της αν επέστρεφε στην πατρίδα της. Είχε δεχτεί απειλές από τους Ταλιμπάν κι όχι μόνο. 

Η Ραχμάνι, που το 2015 είχε τιμηθεί με το βραβείο «Θαρραλέες Γυναίκες» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε μετατραπεί σε σύμβολο της προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα της. 

Ο Μοχάμαντ Ραντμάνις, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα απορρίψει το αίτημα της 25χρονης. 

Ads

«Όταν ένας αξιωματικός παραπονιέται για ανασφάλεια και φοβάται τις απειλές, τότε τι να κάνουν οι απλοί άνθρωποι; Βρήκε μια δικαιολογία για τον εαυτό της, όμως έχουμε εκατοντάδες μορφωμένες γυναίκες και ακτιβίστριες που εργάζονται και για αυτές είναι ασφαλής η χώρα», πρόσθεσε.

Η σμηναγός, που αποφοίτησε από τη σχολή της αεροπορίας το 2012 και πιλοτάρει μεταφορικά αεροσκάφη C-208, βρισκόταν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επρόκειτο να επιστρέψει στην Καμπούλ το Σάββατο.