Θύμα; Ο 17χρονος Λακάν ΜακΝτόναλντ. Θύτης; Ένας λευκός αστυνομικός. Τόπος; Το Σικάγο των ΗΠΑ. Ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν μαύρο έφηβο με 16 πυροβολισμούς, ξεσηκώνοντας νέο κύμα θυελλωδών αντιδράσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ads

Η δολοφονία έγινε τον Οκτώβρη του 2014 και μαγνητοσκοπήθηκε από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ταμπλό του αστυνομικού οχήματος.

Ο άτυχος έφηβος περπατάει στη μέση του δρόμου. Κρατάει στα χέρια του κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία είναι μαχαίρι. Οι αστυνομικοί φαίνεται να του έχουν κάνει σήμα για να τον ελέγξουν κι εκείνος δεν υπακούει αμέσως.

Την ώρα που ο έφηβος αρχίζει να κατευθύνεται προς την άκρη του δρόμου, ο λευκός αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικ ανοίγει πυρ, στοχεύοντας κατευθείαν τον Λακάν. Ο 17χρονος Λακάν πέφτει στη μέση του δρόμου νεκρός και ο αστυνομικός τον πυροβολεί άλλες 15 φορές.

Ads

Όπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, τον λαιμό, τον θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και τον μηρό. Επίσης είχε δεχθεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.

Με τη δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη, η τοπική κοινωνία άσκησε πιέσεις για να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο που κατατέθηκε στην έδρα ως πειστήριο για τη δολοφονία. Το δικαστήριο ενέκρινε τελικά το αίτημα και το δίκτυο PBS το έδωσε στη δημοσιότητα.

Πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τις ΗΠΑ, στις οποίες έχουν επανειλημμένως σημειωθεί δολοφονίες Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς με ρατσιστικά κίνητρα, στον αστυνομικό αυτή τη φορά απαγγέλθηκαν κατηγορίες «για φόνο εκ προμελέτης».

Το επίμαχο βίντεο – Προσοχή σκληρές εικόνες:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=K77P8jZS22k]

Συγγενείς του Λακάν και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων κατηγορούν την αστυνομία ότι προσπάθησε να αποκρύψει την υπόθεση αυτή και υποστηρίζουν ότι η εισαγγελέας αναγκάστηκε να ασκήσει διώξεις απλώς και μόνο επειδή δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο.

Οι αντιδράσεις στη δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν άμεσες. Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται το βράδυ της Τρίτης σε πολλές κεντρικές οδούς της πόλης, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, ενώ ξέσπασαν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Οι πολίτες έχουν δίκιο που οργίζονται, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζονται, όμως δεν έχουν το δικαίωμα να διαπράττουν εγκλήματα», προειδοποίησε ο Γκάρι ΜακΚάρθι διοικητής της αστυνομίας του Σικάγο. «Δεν θα γίνει ανεκτή καμία εγκληματική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Οι αρχές ωστόσο έχουν κινητοποιήσει σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων αστυνομικών της πόλης, υπό το φόβο επεισοδίων.