Από τον Μάιο, τα ασθενοφόρα στο Πεκίνο θα είναι εφοδιασμένα με ταξίμετρα. Θα χρεώνουν κατ’ αρχάς ένα σταθερό ποσό -μία ταρίφα- των 50 γιουάν (περί τα 6,80 ευρώ) για μεταφορά ασθενή σε απόσταση έως 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια, η χρέωση θα επιβαρύνεται με 7 γιουάν (95 λεπτά του ευρώ) ανά χιλιόμετρο.

Ads

Εάν ένα ασθενοφόρο καλείται, αλλά στην πορεία δεν θεωρείται απαραίτητο για τη μεταφορά του ασθενή, η χρέωση των 50 γιουάν εξακολουθεί να ισχύει.

Με την ιδιότυπη αυτή απόφαση οι αρχές επιχειρούν να βάλουν μία τάξη στη μεταφορά των ασθενών.

Οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα, φανερά εκνευρισμένοι, εξέφρασαν την ανησυχία τους πως το «ταξίμετρο μπορεί να λειτουργήσει ως πειρασμός για τους οδηγούς να επιλέγουν τις μεγαλύτερες διαδρομές».

Ads

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος ενός ασθενή από την επαρχία Shandong χαστούκισε οδηγό ασθενοφόρου όταν τον χρέωσε με 3.600 γιουάν) για τη μεταφορά του άρρωστου πατέρα του, σε νοσοκομείο το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο μισό μηνιαίο μισθό ενός μέσου εργαζόμενου στο Πεκίνο.