Την ανάπτυξη 100.000 εθνοφυλάκων σε διάφορες περιοχές τις χώρας για τη σύλληψη μεταναστών χωρίς χαρτιά εξετάζει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. 

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση περιλαμβανόταν σε ένα προσχέδιο υπομνήματος που κυκλοφόρησε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Το προσχέδιο του υπομνήματος, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, κυκλοφορούσε μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου για περίπου δύο εβδομάδες και απευθυνόταν στους επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης, Τελωνείων και Συνόρων. 

Σύμφωνα με το έγγραφο οι περισσότερες δυνάμεις προτείνεται να αναπτυχθούν στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό. Πρόκειται για τις Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νέο Μεξικό και Τέξας καθώς επίσης και για άλλες επτά πολιτείες, που γειτνιάζουν με αυτές, το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα. 

Ads

Το AP υποστηρίζει ότι το υπόμνημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως καθοδηγητικό υλικό για την εφαρμογή του διατάγματος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων που ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την 25η Ιανουαρίου.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος αλλά…

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ κατήγγειλε το ρεπορτάζ, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διαψεύσει το ενδεχόμενο να συζητήθηκε το θέμα, από αξιωματούχους της κυβέρνησης που βρίσκονται σε κατώτερες βαθμίδες.

«Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά για επιχειρήσεις – σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών. Είναι 100% αναληθές», υποστήριξε. Ο Ντέιβιντ Λάπαν, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας υποστήριξε το ίδιο. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που δεν κατονομάζεται υποστήριξε ότι το έγγραφο ήταν μια πρώτη εκδοχή υπομνήματος που σχεδίαζε το προσωπικό για λογαριασμό του υπουργού Τζον Κέλι αλλά η πρόταση για την Εθνοφρουρά απορρίφθηκε πριν αυτό φτάσει στο γραφείο του.