Τη δεκαετία του 1950 πολλοί δημόσιοι λειτουργοί στις ΗΠΑ έχασαν τη θέση τους λόγω του «κόκκινου» παρελθόντος τους. Ήταν η φρικτή περίοδος του Μακαρθισμού. Θα έλεγε κανείς ότι εκείνες οι εποχές παρήρθαν, αλλά η πρόσφατη υπόθεση της δημοσιογράφου του Associated Press Emily Wilder αποτελεί αλγεινό πισωγύρισμα.

Ads

Η νεαρή Emily Wilder, απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δεν είχε συμπληρώσει δύο εβδομάδες ως δόκιμη δημοσιογράφος στο γνωστό Associated Press, ώσπου οι προϊστάμενοί της, αφού έκαναν ένα συμβούλιο, αποφάσισαν ομόφωνα να της δείξουν την πόρτα της εξόδου. Η Wilder, που μόλις ξεκινούσε την καριέρα της, αιφνιδιάστηκε. Η εξήγηση ήταν ότι παραβίασε την πολιτική της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! «Δεν μου έδωσαν καμία εξήγηση τι σημαίνει αυτή η πολιτική» είπε η Emily Wilder σε συνέντευξή της στο Democracy Now.

Της απόλυσης είχε προηγηθεί επιθετική ανάρτηση ενός φοιτητικού συλλόγου του Στάνφορντ που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Stanford College Republicans) σχετικά με τη διασύνδεση της πρώην συμφοιτήτριά τους με τον οργανισμό Jewish Voice for Peace and Students for Justice in Palestine, ο οποίος δήθεν διασυνδέεται με τη Χαμάς.

Ο εν λόγω υπερσυντηρητικός σύλλογος έχει όραμα «να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου θα καταργηθεί η αριστερή ηχώ του Πανεπιστημίου…». Η θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε η ρεπουμπλικανική οργάνωση έφερε την απόλυση 48 ώρες μετά. Η νεαρή δημοσιογράφος είχε κάνει ανάρτηση στο τουίτερ, πριν προσληφθεί, υπέρ των Παλαιστινίων και αυτό εξόργισε τους υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανόυς.  «Οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να μου τα χώνουν, όπως ο Γερουσιαστής Tom Cotton» είπε η Wilder, καταγγέλοντας την μαζική επίθεση που δέχτηκε μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ads

Τι απαντάει το Associated Press

Εκ των υστέρων, ο υπεύθυνος σύνταξης του Associated Press Brian Carovillano δήλωσε στο CNN: «Είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας σε αυτές τις ιστορίες», δήλωσε ο Carovillano. «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων διακυβεύεται και η αξιοπιστία του AP διακυβεύεται. Η αξιοπιστία μας δέχεται συνεχώς επίθεση. Οι οδηγίες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν για την προστασία αυτής της αξιοπιστίας, επειδή η προστασία της αξιοπιστίας μας είναι ίδια με την προστασία των δημοσιογράφων».

Για τον ίδιο ήταν μια δύσκολη απόφαση, «δεν ήταν εύκολη και δεν ήταν προσωπική απόφαση, και τις ευχόμαστε ότι καλύτερο». Το Associated Press πιστεύει ότι τα tweets της Wilder θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του -εάν υπάρχει η αντίληψη ότι το μέσο παίρνει το μέρος του ενός σε μια σύγκρουση. Θα μπορούσε δηλαδή «να θέσει σε κίνδυνο δημοσιογράφους που καλύπτουν γεγονότα σε μια εμπόλεμη ζώνη, όπως έκαναν οι δημοσιογράφοι του Associated Press όταν η Wilder έκανε το tweet».

Δεν πείθει η απάντηση του μέσου

Ωστόσο, προκαλεί πραγματικά ερωτήματα η απάντηση του μέσου. Πρώτον, οι απόψεις της νεαρή δημοσιογράφου διατυπώθηκαν πριν η ίδια προσληφθεί από το μέσον. Άραγε το ακτιβιστικό παρελθόν ενός δημοσιογράφου πρέπει να τον εμποδίζει από το να κάνει καριέρα ή να προσληφθεί; Η καθηγήτρια δημοσιογραφίας το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και πρώην επικεφαλής γραφείου της Washington Post στην Ιερουσαλήμ Janine ZacharJanine Zacharia αναρωτιέται άραγε τι μπορεί να συμβεί σε άλλες περιπτώσεις ακτιβιστμού όπως πχ η Κλιματική Αλλαγή.

Δεύτερον, οι απόψεις της Emily –που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα- δεν σχετίζονταν με τη θέση την οποία κάλυπτε εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή δεν ήταν δημοσιογράφος που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. «Όταν  μου τηλεφώνησε η Έμιλυ να μου πει ότι απολύθηκε, πραγματικά σοκαρίστηκα. Της είπα θα σε καλέσω σε λίγο γιατί πραγματικά έπρεπε να σκεφτώ τι συνέβαινε και τι θα κάναμε και πως θα βοηθούσα την πανέξυπνη πρώην φοιτήτριά μου να συνεχίσει την καριέρα της στη δημοσιογραφία» είπε η Janine Zacharia η οποία υπήρξε μέντορας της νεαρής δημοσιογράφου.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια, το επεισόδιο είναι ένα παράδειγμα της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στην κάλυψη της Μέσης Ανατολής. «Γνωρίζω πολύ καλά, ίσως περισσότερα από τους πιο πολλούς για την ευαισθησία των ζητημάτων προκατάληψης στην αραβοϊσραηλινή διένεξη και σε αυτή την περίπτωση δεν είχε να κάνει με προκατάληψη» διαβεβαίωση η Janine Zacharia καλύπτοντας την πρώην μαθήτριά της.

100 δημοσιογράφοι σηκώνουν παντιέρα

Την ίδια στιγμή πάνω από 100 δημοσιογράφοι της Associated Press υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τη διοίκηση εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση απολύσεως της Wilder, η οποία τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την κατεδάφιση του κτιρίου των γραφείων του Associated Press και άλλων οργανώσεων ΜΜΕ στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

«Ενώ οι απολύσεις είναι σπάνια διαφανείς, το Associated Press επέλεξε να απολύσει την Wilder δημόσια. Η έλλειψη επικοινωνίας έκτοτε σχετικά με την απόλυσή της και τις περιστάσεις που συνέβη δεν μας δίνει καμία εμπιστοσύνη ότι κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος, θυσιάστηκε χωρίς εξήγηση. Έχει κάνει τους συναδέλφους μας -ιδιαίτερα τους αναδυόμενους δημοσιογράφους- να αναρωτιούνται πώς αντιμετωπίζουμε τους δικούς μας, ποια κουλτούρα αγκαλιάζουμε και ποιες αξίες πραγματικά υποστηρίζουμε ως εταιρεία».