Η πορεία του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή των WikiLeaks, από το 2006 μέχρι σήμερα που βρίσκεται υπό την προστασία ασύλου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Ads

Η Σουηδία θα κρίνει εάν θα του απαγγείλει κατηγορίες ή θα τον απαλλάξει, ενώ τον προσεχή Φεβρουάριο, στον Ισημερινό θα γίνουν εκλογές.

Με αυτή την ευκαιρία, η ιταλική Repubblica τον συνάντησε και του έθεσε κάποια ερωτήματα:

Αν χάσει το άσυλο, θα εκδοθεί τελικά στη Σουηδία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ; Και αν ναι, τι θα γίνουν τα Wikileaks; Τι έμαθε από τον πόλεμο που δέχθηκε και πως σχολιάζει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό;

Ads

Το 2006, γιατί αποφασίσατε ότι ένας νέος οργανισμός ενημέρωσης ήταν απαραίτητος;

Είχα παρακολουθήσει με πολύ προσοχή τον πόλεμο του Ιράκ, και στον απόηχο του, κάποια άτομα από τις υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, εμφανίστηκαν λέγοντας πως είχαν προσπαθήσει να αποκαλύψουν πληροφορίες πριν από την έναρξη του πολέμου αλλά τους είχαν εμποδίσει. Οι άνθρωποι που ήθελαν να γίνουν πληροφοριοδότες (whistleblowers) πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ δεν είχαν βρει ένα βήμα για να μεταδώσουν τις πληροφορίες. Ένιωσα ότι αυτό ήταν ένα γενικό πρόβλημα και οτι θα μπορούσα να κατασκευάσω ένα τέτοιο σύστημα.

Το WikiLeaks δημοσίευσε έγγραφα σχετικά με τη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Πώς απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι βοηθήσατε να εκλεγεί ο κ Τράμπ;

Ποιος είναι ακριβώς εδώ ο ισχυρισμός; Δημοσιεύσαμε τι έλεγαν οι Δημοκρατικοί, ο Τζόν Ποντέστα, μάνατζερ της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, και η ίδια η Κλίντον για τη δική τους εκστρατεία. Ο αμερικανικός λαός διάβασε, και τον ενδιέφερε να διαβάσει, αξιολόγησε τα στοιχεία και τους χαρακτήρες, και στη συνέχεια πήρε μια απόφαση. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε λόγια της Χίλαρι Κλίντον, και του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό είναι δημοκρατία.

Συμφωνείτε με όσους λένε ότι ήταν ένα στοχευμένο χτύπημα, που έγινε όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν πλέον ευάλωτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εκστρατείας της;

Όχι! Δημοσιεύουμε στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον εδώ και πολλά χρόνια, επειδή διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών. Έχουμε δημοσιεύσει τα mail της από το 2010. Είμαστε ειδικοί επί της Κλίντον και του μετά το 2008 ρόλου της στην κυβέρνηση. Είναι φυσικό λοιπόν οι πληροφοριοδότες για εκείνη να έρχονται σε εμάς. Γνωρίζουν ότι καταλαβαίνουμε την σημασία τους.

Η Χίλαρι Κλίντον έχασε. Κέρδισαν τα WikiLeaks;

Μας ικανοποίησε η αλληλεπίδραση του αμερικανικού κοινού με το υλικό που δημοσιεύσαμε. Η αλληλεπίδραση αυτή αφορούσε και τις δύο όψεις του πολιτικού σκηνικού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστήριξαν τον Μπέρνι Σάντερς, και ήταν σε θέση να δουν τη δομή της εξουσίας μέσα στην Εθνική Επιτροπή Δημοκρατών (DNC) και πώς οι Κλίντον είχαν τοποθετήσει επικεφαλής της την Ντέπυ Σούλτς με αποτέλεσμα η DNC να παγώσει τη διαδικασία εναντίον του Σάντερς.

Τι πρόκειται να συμβεί με τον Ντόναλντ Τράμπ;

Αν η ερώτηση είναι πώς εγώ προσωπικά αισθάνομαι για την κατάσταση, είμαι μπερδεμένος: H Χίλαρι Κλίντον και οι άνθρωποί της έβαλαν στην φυλακή, με ποινή κάθειρξης 35 χρόνων, μια από τις ισχυρότερες και σημαντικότερες πηγές μας, την Τσέλσι Μάνινγκ, βασανιζοντάς την σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, για να με εμπλέξει προσωπικά. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις μας, η Χίλαρι Κλίντον ήταν ο κύριος υποστηρικτής και η αρχιτέκτονας του πολέμου κατά της Λιβύης. Είναι σαφές ότι επιδίωξε αυτόν τον πόλεμο ως ένα δυναμικό βήμα για την ανάληψη της προεδρίας.

Δεν ήταν καν για ιδεολογικό σκοπό. Αυτός ο πόλεμος τέλειωσε πυροδοτώντας την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, αλλάζοντας το πολιτικό της χρώμα, σκοτώνοντας περισσότερους από 40.000 ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο στη Λιβύη, ενώ τα όπλα από τη Λιβύη πήγαν στο Μάλι και σε άλλα μέρη, ενισχύοντας ή προκαλώντας εμφυλίους πολέμους, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής στην Συρίας. Ο τρόπος δράσης μας πάντα έχει συνέπειες. Δημιουργούνται εσωτερικοί και εξωτερικοί αντίπαλοι.  Τώρα υπάρχει μια ξεχωριστή ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει Ντόναλντ Τράμπ.

Τι νομίζετε ότι σημαίνει;

Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον θα ήταν μια εδραίωση ισχύος της υπάρχουσας άρχουσας τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ντόναλντ Τράμπ δεν είναι του στενού πυρήνα της Ουάσιγκτον. Είναι μέρος της πλούσιας άρχουσας ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών, και συγκεντρώνει γύρω του μια μεγάλη μερίδα άλλων πλουσίων και διαφορετικών ιδιοσυγκρασιακών προσωπικοτήτων.

Δε συστήνουν από μόνοι τους μια υπάρχουσα δομή, γι’ αυτό και αποτελούν μια αδύναμη φόρμα, η οποία εκτοπίζει και αποσταθεροποιεί το προ-υπάρχον δίκτυο κεντρικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον. Είναι ένα νέο σύστημα πατρονίας η οποία θα εξελιχθεί ραγδαία, αλλά αυτή τη στιγμή η χαλαρότητα της σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες: αλλαγές προς το χειρότερο και αλλαγές προς το καλύτερο.

Μέσα σ΄αυτά τα δέκα χρόνια των WikiLeaks, εσείς και ο οργανισμός σας έχουν βιώσει όλα τα είδη των επιθέσεων. Τι έχετε μάθει από αυτό το πόλεμο;

Η εξουσία είναι ως επί το πλείστον η ψευδαίσθηση της εξουσίας. Το Πεντάγωνο απαίτησε να σταματήσουμε. Συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε. Η Κλίντον μας κατήγγειλε και δήλωσε ότι αποτελούμε απειλή για όλη την «διεθνή κοινότητα». Συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε. Μπήκα στη φυλακή και στη συνέχεια υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε…

Ανοίξαμε κατά μέτωπο πόλεμο με την NSA για να πάρουμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ. Κερδίσαμε και ο ίδιος πήρε άσυλο. Η Κλίντον προσπάθησε να μας καταστρέψει και στο τέλος καταστράφηκε η ίδια. Οι Ελέφαντες, όπως φαίνεται, μπορεί να πέσουν τραβώντας τους από ένα κορδόνι. Ίσως δεν υπάρχουν ελέφαντες…

Παρατηρήσαμε ότι έχετε κοντά σας πάντα τον Πρίγκηπα του Μακιαβέλι. Τι μάθατε για την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια;

Το συμπέρασμά μου είναι ότι οι περισσότερες εξουσιαστικές δομές είναι βαθιά ανίκανες, απαρτίζονται από ανθρώπους που δεν πιστεύουν πραγματικά στους θεσμούς τους και όπως είπα και προηγουμένως ότι η εξουσία είναι κυρίως η ψευδαίσθηση της εξουσίας. Επιπλέον όσο πιο μυστικά εργάζεται τόσο πιο ανίκανη είναι, επειδή η μυστικοπάθεια γεννά αναποτελεσματικότητα. Αντιθέτως η ειλικρίνεια φέρνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Για να τα αντιπαρέλθουν αυτά, μπαίνουν μπροστά από το τρένο θεωρώντας ότι όλοι ακολουθούν. Όμως την πορεία την καθορίζουν οι γραμμές και η μηχανή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικροί οργανισμοί αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν μπορούν να αλλάξουν τον ρου που θέλουν να θέσουν οι μεγάλοι, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, η NSA και η CIA.

Αν σας απαγγελθούν κατηγορίες και εκδοθείτε στη Σουηδία και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα WikiLeaks θα επιβιώσουν;

Ναι! Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως όταν μου διέκοψαν την παροχή του internet ή όταν βρισκόμουν στη φυλακή. Ένας οργανισμός όπως τα WikiLeaks δεν μπορεί να είναι δομημένος έτσι ώστε ένα άτομο να μπορεί να σημάνει σημείο αποτυχίας – την καθιστά αυτόν ή αυτήν στόχο.