Μετά τον Έντουαρντ Σνόουντεν και ο Τζούλιαν Ασάνζ στηρίζει την Τσέλσι Μάνινγκ. 

Ads

Ο ιδρυτής του Wikileaks, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο, θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αν ο Μπαράκ Ομπάμα απονείμει χάρη στην εδώ και έξι χρόνια φυλακισμένη whistleblower. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τσέλσι Μάνινγκ (Μπράντλει Μάνινγκ πριν την αλλαγή φύλου στην οποία υπεβλήθη) είχε διαρρεύσει μέσω Wikileaks απόρρητα έγγραφα αλλά και είχε δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο με αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο να βάλλει εναντίον αμάχων πολιτών στο Ιράκ, σκοτώνοντάς τους, τον Ιούλιο του 2007.

Έχει καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση – τη μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί για διαρροή εγγράφων. Η ίδια έχει ζητήσει, μέσω των δικηγόρων της χάρη από τον Ομπάμα που έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο έως και την αποχώρησή του, σε έξι ημέρες, από το Λευκό Οίκο. 

Ads

«Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ παρά το ότι (η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω του Twitter.

image

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παραμένει εκεί, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται. 

Εκτιμά ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της δημοσιοποίησης εμπιστευτικών εγγράφων. 

Πριν δυο ημέρες και ο Έντουαρντ Σνόουντεν προχώρησε σε αντίστοιχη έκκληση προς τον Μπαράκ Ομπάμα. 

«Κύριε πρόεδρε, αν δώσεις χάρη μόνο σε μια περίπτωση κατά την αποχώρησή σου από τον Λευκό Οίκο, σε παρακαλώ αυτή να είναι για την Τσέλσι Μάνινγκ. Είσαι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη ζωή της», έγραψε στο twitter. 

image