Η Συρία βρίσκεται σε μια πραγματική κατάσταση πολέμου από όλες τις πλευρές, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υιοθετήσει ηπιότερη προσέγγιση απέναντι στην εξέγερση. Παράλληλα, διέταξε την κυβέρνηση της Συρίας να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο.

Ads

 
Οι δηλώσεις του αυτές ήρθαν την ώρα που η σχέση της Δαμασκού με τη γειτονική Τουρκία βρίσκονται «στο κόκκινο», με την Άγκυρα να προειδοποιεί με στρατιωτική δράση σε ενδεχόμενες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων της Συρίας και να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα.

«Ζούμε σε μια κατάσταση πραγματικού πολέμου από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο που ορκίστηκε την Τρίτη. «Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλες οι πολιτικές και όλες οι πλευρές και όλοι οι τομείς πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς τη νίκη αυτού του πολέμου» δήλωσε.

Άσκησε κριτική στις χώρες που τον καλούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι η Δύση «πάντα παίρνει και ποτέ δεν δίνει και αυτό έχει αποδειχθεί σε κάθε στάδιο». «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά πρέπει να ξέρουμε που βρίσκονται τα συμφέροντά μας» επισήμανε αρνούμενος να παραιτηθεί. 
 
Από τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εκτίμησε ότι οι λιποταξίες στο στρατό, οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και η καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, αποτελούν σημάδια ότι το καθεστώς Ασαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ρώσο Πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου. Ωστόσο η Μόσχα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι στο οποίο αντιτάσσονται οι Δυτικοί.
 
«Είχαμε παραγωγικές συναντήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις» σε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε.
 
Συριακή κυβέρνηση: Εισβολή ενόπλων σε τηλεοπτικό δίκτυο
 
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την εισβολή ενόπλων στην έδρα του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Ιχμπαρίγια στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana, το οποίο κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «οι τρομοκράτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στα γραφεία του Αλ-Ιχμαπρίγια, αφού πρώτα εισέβαλαν στο στούντιο της δορυφορικής τηλεόρασης και κατέστρεψαν ολοσχερώς την αίθουσα σύνταξης».
 
«Τρεις δημοσιογράφοι και υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους από την ωμή τρομοκρατική πράξη» προσθέτει το Sana.

Ads

Νωρίτερα, ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι σφοδρές μάχες της Τρίτης σε προάστια της Δαμασκού ήταν οι χειρότερες μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά σε θέσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της πιο πιστής μονάδας στο καθεστώς του Άσαντ, στο Καντσάγια και την αλ-Χάμα.