Τον τερματισμό της αναζήτησης του χαμένου υποβρυχίου με τα 44 μέλη πληρώματος ανακοίνωσε το  πολεμικό ναυτικό της Αργεντινής, μετά από δύο εβδομάδες εντατικών προσπαθειών στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης.

Ads

«Παρά το μέγεθος των προσπαθειών που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί το υποβρύχιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Enrique Balbi την Πέμπτη.

Το υποβρύχιο «ARA San Juan» εξέπεμψε το τελευταίο στίγμα του την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Οι ελπίδες για εξεύρεση επιζώντων άρχισαν να χάνονται μετά από τον εντοπισμό του ίχνους μιας έκρηξης κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του υποβρύχιου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Πολεμικό Ναυτικό οδηγήθηκε στην απόφαση να διακόψει τις έρευνες, διότι η αναζήτηση είχε «επεκταθεί σε περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των ημερών που καθορίζουν τις δυνατότητες διάσωσης του πληρώματος». Πρόκειται για την εκτιμώμενη περίοδο κατά την οποία πιστεύεται ότι το πλήρωμα θα μπορούσε να επιβιώσει στο βυθισμένο σκάφος.

Ads

Ο ίδιος σημείωσε, ότι παρόλο που δεν έγινε κατορθωτό να καθοριστεί τι συνέβη με το πλήρωμα, «δεν βρέθηκαν αποδείξεις ναυαγίου στις εξερευνηθείσες περιοχές».