Με το ποσό των 83,5 εκατ. δολαρίων αναμένεται να αποζημιώσει η πετρελαϊκή εταιρεία Shell την κοινότητα των ψαράδων στο Δέλτα του Νίγηρα για την περιβαλλοντική ρύπανση που προκάλεσε το 2008 πετρελαιοκηλίδα, καταστρέφοντας χιλιάδες εκτάρια μαγκρόβιας βλάστησης.

Ads

Η εταιρεία Royal Dutch Shell κατέληξε την Τετάρτη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ψαράδες της περιοχής και τους κατοίκους της κοινότητας Μπόντο στη Νιγηρία, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή, τερματίζοντας μια δικαστική διαμάχη που εξελισσόταν εδώ και τρία χρόνια.

«Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που λαμβάνει μια ολόκληρη κοινότητα, έπειτα από μια περιβαλλοντική ζημιά», δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο συνήγορος υπεράσπισης των Νιγηριανών ψαράδων.

Ο αγγλο-ολλανδικός ενεργειακός «κολοσσός» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα πληρώσει άμεσα 53,1 εκατ. δολάρια σε 15.600 ψαράδες και αγρότες και άλλα 30,4 εκατ. δολάρια στην κοινότητα Μπόντο.

Ads

Αρχικά η Shell πρόσφερε μόλις 6.000 δολάρια στο σύνολο της κοινότητας, ένα ποσό προφανώς δυσανάλογο ως προς το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που είχε προκαλέσει.

Από την πλευρά του, ο Μουτιού Σουνμονού, γενικός διευθυντής της Shell Nigeria, το 55% της οποίας ανήκει στη νιγηριανή κυβέρνηση, δήλωσε ότι «θέλαμε πάντοτε να αποζημιώσουμε την κοινότητα με δίκαιο τρόπο» και πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός προβλέπει την «πλήρη δέσμευση της εταιρείας για τον αποκαθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας».

«Ελπίζω τώρα η Shell να πάρει στα σοβαρά τις κοινότητές μας», δήλωσε ο Σιλβέστερ Κογκμπάρα, πρόεδρος του Συμβουλίου της κοινότητας Μπόντο.

Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή του, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια, ώστε η θαλάσσια περιοχή Ογκόνιλαντ νοτίως της Νιγηρίας να επανέλθει πλήρως.

Ο Κογκμπάρα, σε δηλώσεις του προς το Associated Press, είπε πως τα χρήματα της αποζημίωσης θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βασικών υποδομών και υπηρεσιών. «Δεν έχουμε υγειονομικές υποδομές, οι σχολικές υποδομές είναι στοχειώδης και δεν έχουμε παροχή καθαρού νερού», σημείωσε.

Υπολογίζεται ότι κάθε ατόμο θα λάβει περίπου 2.200 στερλίνες (περίπου 3.340 δολάρια) ως αποζημίωση, όταν στη χώρα ο βασικός κατώτερος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια.

Τραγωδία

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής της Shell Nigeria, Σουνμονού, ισχυρίστηκε πως η κλοπή πετρελαίου και η παράνομη διύλιση παραμένουν «η πραγματική τραγωδία στο Δέλτα του Νίγηρα» και ότι «περιοχές που αποκαθαρίστηκαν θα ξαναβρεθούν πολύ απλά αντιμέτωπες με την ρύπανση».

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Shell εξακολουθεί να θεωρεί την κλοπή πετρελαίου ως τη βασική αιτία πρόκλησης της πετρελαιοκηλίδας – σε αυτό το επιχείρημα είχε βασιστεί η εταιρεία, ώστε να μην καταβάλει αποζημιώσεις – ενώ την ίδια στιγμή έγγραφα της ίδιας εταιρείας ανέφεραν ότι οι πεπαλαιωμένοι αγωγοί πετρελαίου συνιστούν «μεγάλο κίνδυνο».

Η Shell είχε ισχυριστεί ότι μόλις 4.000 βαρέλια είχαν χυθεί στο Μπόντο, ενώ η Διεθνής Αμνηστία σε ανεξάρτητη έρευνά της είχε καταλήξει πως η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από πάνω από 100.000 βαρέλια τα οποία χύθηκαν, επιμολύνοντας την μανγκρόβια βλάστηση.

«Η πετρελαϊκή ρύπανση στο Δέλτα του Νίγηρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα της εποχής μας», δήλωσε η Όντρεϊ Γκόγκραν της Διεθνούς Αμνηστίας.