Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ παραιτήθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του κόμματος να αντιταχθεί στην επικύρωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας της ΕΕ.

Ads

 
Η παραίτησή του, όπως σημειώνεται στο Reuters, στερεί από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Οικολόγων μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και εντάσεις ανάμεσα στα μέλη των Γάλλων Πρασίνων που στηρίζουν την κυβέρνηση Ολάντ και κατέχουν και δύο υπουργικές θέσεις.
 
Τα μέλη των Πράσινων της Γαλλίας κατά τη διάρκεια ομοσπονδιακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ψήφισαν συντριπτικά κατά του Συμφώνου, καταλήγοντας στο ότι αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ούτε και θα συμβάλει στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών.
 
Στο Reuters αναφέρεται ότι η Γαλλία αναμένεται να επικυρώσει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας της ΕΕ στις αρχές του επόμενου μήνα.
 
«Το χθεσινό ομοσπονδιακό συμβούλιο των Πρασίνων ήταν δραματικό. Δραματικά αξιολύπητο», τόνισε ο Κον-Μπεντίτ στο τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele. «Αποφάσισα να αναστείλω την συμμετοχή μου στο κίνημα. Γνωρίζω βαθιά μέσα μου πως τα πράγματα έχουν τελειώσει ανάμεσα σε μένα και στο κόμμα», πρόσθεσε.
 
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που στο κίνημα του Μάη του ’68 απέκτησε το προσωνύμιο «κόκκινος Ντάνι», εντάχθηκε στους Γερμανούς Πράσινους το 1984. Το 1989 θα εκλεγεί αντιδήμαρχος Φρανκφούρτης και το 1994 ευρωβουλευτής. Το 1999 θα ηγηθεί της ευρωλίστας των Γάλλων Πράσινων αλλά το 2004 θα επανεκλεγεί στη Γερμανία. Από το 2002 είναι συν-πρόεδρος, μαζί με την Μόνικα Φρασόνι, της κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.