Έντονες ανησυχίες για επέκταση της κρίσης χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη ακόμη και στο ισχυρότερο κράτος μέλος της προκαλεί η αποτυχημένη δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έγινε την Τετάρτη στη Γερμανία, στην οποία η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δισ. ευρώ συνολικά. Η μη κάλυψη της δημοπρασίας χαρακτηρίζεται ως «καταστροφική» από παράγοντες της αγοράς χρήματος, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στην εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί και το επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν σήμερα τα CDS των ευρωπαϊκών ομολόγων, αλλά και η προειδοποίηση του οίκου Fitch για την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας.

Ads

Μολονότι το Βερολίνο προσδοκούσε να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων, των περίφημων «Μπούντας», τα οποία χρησιμοποιούνται και ως σημείο αναφοράς για συγκρίσεις έναντι των ομολόγων που εκδίδουν οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης, τελικώς κατόρθωσε να αντλήσει μόνον 3,644 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 1,98% (επιτόκιο 2%) έναντι 2,09% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Μπούντεσμπανκ, αναγκάστηκε να διακρατήσει ποσοστό 39% της έκδοσης με την ελπίδα να το διαθέσει στη συνέχεια στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αντλήσει το σύνολο του ζητούμενου ποσού.
 
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 1,96% και των 30ετών ομολόγων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου (2,68%).
 
Ωστόσο, καθολική πτώση τιμών σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχών στον απόηχο της σημερινής δημοπρασίας στο Βερολίνο. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,339 δολάρια ΗΠΑ και το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηρίων οδηγήθηκε στο «κόκκινο».
 
«Πρόκειται για ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Όστβαλντ, του χρηματοοικονομικού οίκου Monument Securities, στο Λονδίνο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δυσχέρεια, ως αποτέλεσμα της έκβασης της δημοπρασίας, στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

Ads

«Σήμα συναγερμού» χαρακτήρισε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Γερμανία στην αγορά ομολόγων ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καλώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν το δημόσιο διάλογο για τα ευρωομόλογα, για τα οποία «υφίστανται διαφορετικές απόψεις και παραλλαγές». Ο Νοβότνι, επίσης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, τόνισε ότι προέχει, πλέον όλες «οι εμπλεκόμενες Αρχές» να εξάγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα και «να μεταφέρουν τα συμπεράσματά τους αυτά σε επίπεδο κυβερνητικό». Προέβλεψε ότι εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν συμπράξει, η ιδέα του ευρωομολόγου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Επίπεδα – ρεκόρ για τα CDS
 
Οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη πλήττει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είχαν παράλληλα ως αποτέλεσμα το κόστος ασφάλισης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών να σκαρφαλώσει σε επίπεδα – ρεκόρ.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων ενισχυόταν νωρίτερα κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,64%, ενώ ο Markit iTraxx SovX Western Europe, ο δείκτης των CDS σε 15 χώρες, αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο ιστορικό ρεκόρ των 373 μονάδων βάσης. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε και η διαφορά απόδοσης μεταξύ των βελγικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν νωρίτερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,65%.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα CDS των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στις 247 μονάδες βάσης, των βελγικών ομολόγων κατά 11 μονάδες βάσης στις 362 μονάδες βάσης και των ισπανικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης στις 489 μονάδες βάσης – όλα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Και ο Fitch προειδοποιεί τη Γαλλία

Στις παραπάνω εξελίξεις έρχεται να προστεθεί η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings προς τη Γαλλία για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Ο οίκος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» τη βαθμίδα ΑΑΑ με την οποία αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο βαθμός αυτός θα απειληθεί εάν επιδεινωθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, γτο ΑΑΑ της Γαλλίας θα κινδύνευε «στην περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, γεγονός που θα προκαλούσε μια εντονότερη οικονομική επιβράδυνση στη Γαλλία και στην Ευρώπη και θα υποχρέωνε τη χώρα να στηρίξει τις τράπεζες της». Η Γαλλία διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ και το stable outlook κατά τον οίκο αξιολόγησης αν και τονίζει ότι ακόμα και αν κατάφερνε να βελτιώσει τον συντελεστεί χρέους, η Γαλλία «μετά βίας» θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανώτατης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας
 
Σε παρόμοια προειδοποίηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας είχε προχωρήσει την Τρίτη και ο Moody’s.

Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε σήμερα ότι οι βαθμίδες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να δεχτούν πιέσεις εφόσον μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης πέσουν σε ύφεση, όπως αναμένεται, το επόμενο έτος. Ο Ντέιβιντ Μπιρς, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων του S&P, δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να βρουν κάποιο τρόπο για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης χρέους.

Η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που έχει φτάσει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία ωστόσο αντιδρά στην ιδέα να αναλάβει η ΕΚΤ ρόλο δανειστή των χρεωμένων χωρών. Ο Μπιρς πάντως είπε ότι οι απόψεις του Βερολίνου για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης μπορεί να αλλάξουν μετά την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται και η ίδια η Γερμανία.