Η Δαμασκός δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την αποχώρηση στρατευμάτων και βαρέων όπλων από τις πόλεις και δεν έχει δώσει ακόμα «σαφείς ενδείξεις» για την προσήλωσή της στην ειρήνη, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, πρότεινε να δοθεί το πράσινο φως για την αποστολή 300 παρατηρητών στη Συρία, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός «για μια αρχική περίοδο τριών μηνών». Η Συρία έχει αποδεχθεί την είσοδο στη χώρα 250 παρατηρητών.

Ads

 
Ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι το επίπεδο της βίας μειώθηκε σημαντικά στις 12 Απριλίου, την ημέρα που το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν τέθηκε σε εφαρμογή. Τόνισε, όμως, ότι τα βίαια περιστατικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες. «Η παύση της ένοπλης βίας σε όλες της τις μορφές είναι ξεκάθαρα ατελής» επισήμανε.
 
Πρόσθεσε ότι οι έξι παρατηρητές που βρίσκονται ήδη στην χώρα εμποδίστηκαν από το να επισκεφθούν τη Χομς, όπου σημειώνονται τα περισσότερα βίαια περιστατικά. Η συριακή κυβέρνηση επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας». Ανέφερε πάντως ότι οι παρατηρητές είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα στην Ντεραά.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσει έκθεση του Κόφι Ανάν. Ωστόσο δεν αναμένεται να ψηφίσει νέα απόφαση για τη Συρία πριν από την επόμενη εβδομάδα.