Ένα από τα 3.000 πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA για τη δολοφονία Κέννεντι δείχνει ότι η CIA κατέστρωσε ένα σχέδιο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, να «φυτέψει» βόμβες στο Μαϊάμι, με στόχο να σκοτώσει Κουβανούς πρόσφυγες και να δολοφονήσει Κουβανούς εξόριστους, για να στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του Φιντέλ Κάστρο. 

Ads

Ένα υπόμνημα προς τον στρατηγό Μαξγουέλ Τέιλορ τον Απρίλιου του 1962 περιγράφει το σχέδιo για την επιχείρηση Mongoose, που είχε στόχο την ανατροπή της κουβανικής επανάστασης. Το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με το Democracy Now: «Η εκστρατεία εκφοβισμού θα μπορούσε να στραφεί στους Κουβανούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να βυθίσουμε ένα σκάφος με Κουβανούς πρόσφυγες με προορισμό τη Φλόριντα (στην πραγματικότητα ή με προσομοίωση). Θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τις απόπειρες εναντίον της ζωής των Κουβανών προσφύγων στις ΗΠΑ… Να βάλουμε μερικές πλαστικές βόμβες σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία». 

Σε άλλο σημείο του εγγράφου περιγράφονται σχέδια για απελευθέρωση βιολογικών και χημικών παραγόντων σε κουβανέζικες γεωργικές εκτάσεις σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. 

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Κάστρο

Ads

Τα αρχεία για τη δολοφονία Κέννεντι – τα σημαντικότερα από τα οποία φαίνεται ότι δεν αποχαρακτηρίστηκαν τελικά – δεν ρίχνουν φως στην ίδια την υπόθεση της δολοφονίας. Ωστόσο, αποκαλύπτουν τα σχέδια των ΗΠΑ για μια άλλη δολοφονία ηγέτη. Αυτήν του Φιντέλ Κάστρο, για την οποία κατέστρωναν συνεχώς παράξενα και περίπλοκα σχέδια. 

Η πρόθεση της CIA να δολοφονήσει τον ΗΠΑ είναι πασίγνωστη, ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν δείχνουν πόσο δολοπλόκα και λεπτομερή ήταν τα σχέδιά της. Σύμφωνα με τον Independent, τα σχέδια αυτά περιελάμβαναν σε μία περίπτωση ένα τοξικό μαγιό και σε μία άλλη ένα συμβόλαιο θανάτου με τη μαφία για την εκτέλεση του Κάστρο. 

Στο πρώτο σενάριο η CIA προσπαθούσε να πείσει έναν Αμερικανό δικηγόρο, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί με τον Κάστρο για να του δώσει ένα δώρο που θα τον σκότωνε. Αυτό θα ήταν μια ειδική στολή κατάδυσης την οποία θα μόλυναν με ένα θανατηφόρο βακτήριο και θα σκότωνε τον Κουβανό ηγέτη μόλις το φορούσε. 

«Ήταν γνωστό ότι στον Φιντέλ Κάστρο άρεσαν οι καταδύσεις», γράφει το σχετικό έγγραφο. «Το σχέδιο της CIA ήταν να μολύνει το εσωτερικό της στολής με έναν μύκητα που προκαλεί μια χρόνια δερματική νόσο που στη συνέχεια προκαλεί αναπηρία και επίσης να μολύνουν τη συσκευή αναπνοής της στολής με βάκιλους φυματίωσης». 

Όμως, όπως αναφέρει ο Independent, ο Ντόνοβαν (ο δικηγόρος) δεν εκτέλεσε το σχέδιο των ΗΠΑ. Αντί αυτού έκανε το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας στον Κάστρο «μια αμόλυντη στολή δύτη, σαν χειρονομία φιλίας». Ένα άλλο από τα περίεργα σχέδια των ΗΠΑ ήταν να τοποθετηθούν εκρηκτικά μέσα σε ένα εντυπωσιακό κέλυφος στην Καραϊβική για να σκοτώσουν τον Κάστρο – ενώ θα έκανε κατάδυση – ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε. 

Ένα έγγραφο της Επιτροπής Ροκφέλερ του 1975 που περιγράφει λεπτομερώς τον ρόλο της CIA στις δολοφονίες ξένων ηγετών, αναφέρει ότι τα σχέδια για τη δολοφονία του Κάστρο ξεκίνησαν από τον πρώτο καιρό της κυβέρνησης Κένεντι. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας Ρόμπερτ Κένεντι, ο αδελφός του Προέδρου, δήλωσε στο FBI ότι έμαθε πως η CIA, προσέλαβε έναν διαμεσολαβητή «για να προσεγγίσει τον Σαμ Τζιανκάνα με μια πρόταση να πληρώσει 150.000 δολάρια για να προσλάβει έναν ένοπλο ο οποίος θα μετέβαινε στην Κούβα για να σκοτώσει τον Κάστρο». 

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ήταν δύσκολο να διωχτεί ο Τζιανκάνα. «Ο γενικός εισαγγελέας Κένεντι, δήλωσε ότι η CIA δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσει ξανά ανθρώπους της μαφίας χωρίς να συνεννοηθεί πρώτα με το υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή θα είναι δύσκολο στο μέλλον να τους ασκήσει διώξεις», αναφέρει το έγγραφο. Πάντως σημειώνει ακόμη ότι η CIA αργότερα ενδιαφέρθηκε και πάλι να χρησιμοποιήσει τη μαφία για να παραδοθεί στον Κάστρο ένα δηλητηριώδες χάπι.