Τη στιγμή που στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί πανδαιμόνιο με χιλιάδες Αφγανούς να ποδοπατούνται για να διαφύγουν με κάποια πτήση εκκένωσης, η αμερικανική κυβέρνηση συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο. 

Ads

Μόνο σήμερα, τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το Sky News, ενώ η κατάσταση ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο όλο και επιδεινώνεται. Εγκλωβισμένοι παραμένουν και πολλοί ξένοι υπήκοοι. Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Μόλις χθες βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόταν με διάγγελμα πως όσοι Αμερικανοί επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους φέρουν στην πατρίδα τους, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. «Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα μετρήσουμε τις πράξεις των Ταλιμπάν 

Ads

 Η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως εξουσία και δεν διαξάγει μαζί τους πολιτικό διάλογο, είπε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κ. Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το κέντρο υποδοχής που στήθηκε στη Μαδρίτη για τους Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με την Ε.Ε., κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει την αγκαλιά της στους Αφγανούς πρόσφυγες και δήλωσε πως θα προτείνει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 57 εκατ. ευρώ τα οποία είχε διαθέσει φέτος η Ένωση για την ασιατική χώρα.

«Μπορεί να ακούμε τα λόγια των Ταλιμπάν, αλλά θα τα μετρήσουμε πάνω απ ‘όλα με τις πράξεις τους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ένα success story για τη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. «Πρέπει να αναλύσουμε πως η Ε.Ε. μπορεί περαιτέρω να αναπτύξει ικανότητες και να επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η στρατιωτική βάση στην Τορεχόν της Ισπανίας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 άτομα, έγινε γνωστό. «Αυτός ο καταυλισμός για ευάλωτους ανθρώπους είναι ύψιστης σημασίας. Είναι ηθικό μας καθήκον» είπε η ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρέχει χρηματοδότηση σε χώρες της Ε.Ε. που θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση προσφύγων.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και κράτη – μέλη όπως η Ισπανία αναγνωρίζουν ότι το κύριο εμπόδιο για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν είναι να τους βοηθήσουν να φτάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Η Ισπανία παραδέχθηκε ότι οι πτήσεις της είχαν κενές θέσεις.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλάζει κάθε λεπτό, αλλά γίνεται έντονη δουλειά για να κάνουμε το καλύτερο σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε η ντερ Λάιεν. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η ανταπόκριση από άλλα μέλη της Ε.Ε. ήταν θετική και ότι μέρος αυτών που έφτασαν έχουν ήδη φύγει για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, την επείγουσα ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα αυτά, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Ταλιμπάν

Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης. «Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων. «Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Την ίδια ώρα εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει», είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία», συμπλήρωσε.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του ένας εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του».

«Μας έστειλαν στα σπίτια μας», επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ. «Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος». Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.

Από την κατάρρευση της κυβέρνησης, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.