Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης του μακελειού στο Όσλο και το νησί Ουτόγια από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, αποκήρυξε τη βία κατά την τρίτη επέτειο της τραγωδίας. «Είναι τώρα πολύ ξεκάθαρος στο γεγονός ότι δεν υποστηρίζει την προσφυγή στη βία και ότι δεν καλεί άλλους να διαπράξουν βίαιες ενέργειες», δήλωσε ο δικηγόρος του, Τορ Γιόρντετ. Ο Μπρέιβικ είχε χαρακτηρίσει το έγκλημά του «αποτρόπαιο, αλλά αναγκαίο».

Ads

Ο Νορβηγός κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος σήμερα είναι 35 ετών, διέπραξε στις 22 Ιουλίου 2011 την πιο αιματηρή επίθεση που έχει καταγραφεί στη Νορβηγία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικώς πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, προκαλώντας οκτώ θύματα, ενώ στη συνέχεια άνοιξε πυρ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους, η πλειονότητα των οποίων ήταν έφηβοι.

Διαβάστε επίσης: Εσκιλ Πίντερσεν: Ο άνθρωπος που επιβίωσε του μακελειού του Μπρέιβικ μιλά στο tvxs.gr

Ο Μπρέιβικ τώρα εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών, την ανώτατη ποινή στη Νορβηγία. Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να παραμείνει υπό κράτηση επ’ αόριστον, για όσο διάστημα δηλαδή θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την κοινωνία.

Ads