Με «πιο συγκεκριμένες δράσεις» μετά το Πάσχα προειδοποιεί η ουκρανική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη δημόσια κτήρια, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Γενεύης. Πάντως οι αρχές του Κιέβου υποσχέθηκαν την αποκέντρωση των εξουσιών καθώς και «ειδικό καθεστώς» για τη ρωσική γλώσσα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ρωσόφωνες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ads

Αναφορικά με το νέο τελεσίγραφο οι αρχές της Ουκρανίας δεν έδωσαν λεπτομέρειες. Ο υπ. Εξωτερικών δήλωσε απλώς ότι ελπίζει η διακοπές του Πάσχα να διευκολύνουν τη διαδικασία.  «Ας ελπίσουμε ότι, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτήρια, να παραδώσουν τα όπλα, σήμερα και αύριο, οπότε στη συνέχεια η διεθνής αποστολή να μεσολαβήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας» σημείωσε προσθέτοντας πάντως ότι αν η απελευθέρωση των κτιρίων δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες μετά το Πάσχα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Παράλληλα πάντως οι αρχές του Κιέβου υποσχέθηκαν την αποκέντρωση των εξουσιών και «ένα ειδικό καθεστώς» για τη ρωσική γλώσσα προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυναν έκκληση για εθνική ενότητα, προέτρεψαν τους πολίτες να απέχουν από τη βία και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την αποκέντρωση περισσότερων εξουσιών προς τα τοπικά συμβούλια, περιλαμβανομένου του θέματος της επίσημης γλώσσας τους, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των Ρωσόφωνων διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας.

Ads

Πάντως σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Το έως πρότινος κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις δεν επαρκούν. Το κόμμα θέλει να ισχύει για τη ρωσική γλώσσα το ίδιο καθεστώς με την ουκρανική.

Στο μεταξύ η συμφωνία της Γενεύης αναφέρει ότι οι παράνομες ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αφοπλιστούν και τα παράνομα κατειλημμένα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον οι δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να εκκενωθούν.

Πάντως οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει έως ότου απομακρυνθούν οι διαδηλωτές της Μαϊντάν που οδήγησαν στην ανατροπή του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιαννούκοβιτς. Το Κίεβο από την πλευρά του χαρακτήρισε την κατάληψη της Μαϊντάν «νόμιμη». Οι διαδηλωτές της δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.