Στον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου, Ερβέ Γκουρντέλ, τον οποίο είχαν απαγάγει στην Αλγερία, προχώρησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Ο αποκεφαλισμός έγινε γνωστός μέσω βίντεο το οποίο δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» στο Διαδίκτυο. Το βίντεο έχει τίτλο «Αιματηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γαλλίας» και δείχνει τον Γκουρντέλ γονατισμένο με τα χέρια του δεμένα στην πλάτη. Πίσω του στέκονται τέσσερα μέλη της οργάνωσης, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ενας από αυτούς διαβάζει μία δήλωση στα αραβικά, που περιέχει κατηγορίες κατά της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, σπρώχνουν τον Γκουρντέλ προς το έδαφος και τον αποκεφαλίζουν. Στο βίντεο δεν φαίνεται η στιγμή του αποκεφαλισμού αλλά στο τέλος περιέχονται σκληρές εικόνες:

Επρόκειτο για Γάλλο ορειβάτη ο οποίος είχε απαχθεί ως όμηρος στην ορεινή περιοχή Καβυλία ενώ έκανε πεζοπορία. Σε βίντεο που είχε δει το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, ο 55χρονος ανέφερε ότι απήχθη από την οργάνωση Στρατιώτες του Χαλιφάτου, έναν βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στην Αλγερία και απεύθυνε έκκληση στον γάλλο πρόεδρο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Οι «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» είχαν δώσει στη Γαλλία διορία 24 ωρών για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αποτροπιασμός σε Γαλλία και ΕΕ

«Ο συμπατριώτης μας δολοφονήθηκε» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε δημοσιογράφους πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνοντας την εκτέλεση του Γάλλου ομήρου. ΟΕρβέ Γκουρντέλ, «δολοφονήθηκε με τρόπο άνανδρο, σκληρό, επαίσχυντο» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι επιδρομές που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα συνεχιστούν «για όσο καιρό χρειαστεί». Πρόκειται για «ένα ειδεχθές έγκλημα οι αυτουργοί του οποίου θα τιμωρηθούν», επεσήμανε. «Η αποφασιστικότητά μου είναι απόλυτη και αυτή η επίθεση δε μπορεί παρά να την ενισχύσει» συνέχισε, αναφερόμενος στην στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Ιράκ.

Ads

«Τρόμος μπροστά στη βαρβαρότητα. Όλη η χώρα προσφέρει την υποστήριξή της στην οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ. Η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ» έγραψε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τον αποτροποιασμό της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζοντας αυτή τη «βάρβαρη δολοφονία». «Η βάρβαρη δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ αποτελεί μία προσβολή στις αξίες και στα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες «για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει περισσότερο από ποτέ ενωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.