Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε την Τρίτη (28/3) ότι τα πτώματα που εντοπίστηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι αυτά των δύο εμπειρογνωμόνων του οργανισμού που αγνοούνταν, ενώ τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ads

Όπως αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα της  της Huffington Post, επικαλούμενο το CNN, o Αμερικανός Μάικλ Σαρπ και η Σουηδέζα Ζαΐντα Καταλάν «έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κατανοήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων και της ανασφάλειας στη ΛΔ Κονγκό, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή», επεσήμανε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

«Έχω εμπιστοσύνη στις αρχές της ΛΔ Κονγκό ότι θα διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για το συμβάν. Ο ΟΗΕ θα διεξάγει επίσης έρευνα. Σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αρχές της ΛΔ Κονγκό να «συνεχίσουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τους τέσσερις Κονγκολέζους που συνόδευαν τους εμπειρογνώμονές».

Ads

Νωρίτερα χθες ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό είχε ανακοινώσει ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα των δύο εμπειρογνωμόνων, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής μαζί με τους τέσσερις Κονγκολέζους συνοδούς τους στις 12 Μαρτίου στην επαρχία του Κεντρικού Κασάι.

Η γυναίκα βρέθηκε αποκεφαλισμένη, ενώ η σορός του άνδρα ήταν άθικτη.

Η επαρχία του Κεντρικού Κασάι η οποία συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από την εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου, ενός τοπικού ηγέτη που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016 κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης αφού επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση της Κινσάσα. Η εξέγερση αυτή έχει πλέον επεκταθεί σε πέντε επαρχίες και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων.

Η εξαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη ΛΔ Κονγκό ορίζεται κάθε χρόνο από τον γενικό γραμματέα. Η ομάδα αυτή παρουσιάζει μια ετήσια έκθεση που αφορά κυρίως την παράνομη διακίνηση όπλων στη χώρα, στην οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί ανασφάλεια εξαιτίας των πολλών ένοπλων ομάδων ανταρτών που δρουν στο έδαφός της μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου του Κονγκό (1998-2003).

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ «θα τιμήσει τη μνήμη» των δύο εμπειρογνωμόνων «συνεχίζοντας να υποστηρίζει το πολύτιμο έργο της ομάδας εμπειρογνωμόνων και όλη την οικογένεια του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό».

Ο θάνατος του Σαρπ και της Καταλάν έγινε γνωστός την ώρα που ο ΟΗΕ ανέβαλε για αύριο Πέμπτη ή για την Παρασκευή την ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής του αποστολής του στη ΛΔ Κονγκό, της Monusco, της πιο σημαντικής ειρηνευτικής αποστολής του οργανισμού με 19.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς παρατηρητές στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την Κινσάσα.