Ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει φύλακες να χτυπάνε έναν κρατούμενο σε ρωσικό στρατόπεδο κράτησης ήρθε στη δημοσιότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσει στη Ρωσία και ανοίγοντας εκ νέου το θέμα των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές της χώρας.

Ads

 
Στο βίντεο αστυνομικοί χαστουκίζουν, γρονθοκοπούν και κλοτσούν κρατούμενο, ο οποίος πέφτει στο έδαφος και σφαδάζει από τον πόνο. Ο κρατούμενος, τον οποίο αποκαλούν «Marat», ικετεύει τους αστυνομικούς να σταματήσουν: «Παρακαλώ σταματήστε. Συγγνώμη δεν θα το ξανακάνω. Σταματήστε σας παρακαλώ».
 
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές το βίντεο τραβήχτηκε σε μια φυλακή στη νότια πόλη Rostov-on-Don. Το θύμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 ετών για ένοπλη επίθεση και «κατά την άφιξή του στο στρατόπεδο, ο κατάδικος Μ. συμπεριφέρθηκε με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες κράτησης και αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπακούσει στις εντολές των φυλάκων».
 
Όπως αναφέρεται, η άρνηση του κρατούμενου αφορούσε την ένδυσή του με τη στολή των φυλακισμένων. Η σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για «κατάχρηση εξουσίας» σε βάρος των έξι φυλάκων του στρατοπέδου κράτηση. Σύμφωνα με τη Guardian τρεις από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ ακόμα δύο είχαν διωχθεί από την υπηρεσία πολύ πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.





Όπως σημειώνεται στην Guardian, το βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα μερικές μέρες μετά από μια διαμαρτυρία κρατουμένων στις φυλακές Kopeysk, κοντά στην πόλη Chelyabinsk, στη Σιβηρία, ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες κράτησης.
 
Κρατούμενοι ανέβηκαν στην οροφή των φυλακών κρατώντας πανό που έγραφαν «άνθρωποι βοήθεια» και «Εδώ βασανίζονται και ταπεινώνονται άνθρωποι». Έξω από τις φυλακές σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και συγγενών των κρατουμένων.
 
Σύμφωνα με την Guardian στις φυλακές της Ρωσίας κρατούνται συνολικά 800.000 άνθρωποι, ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Ρωσίας, ενώ έκθεση του ΟΗΕ επέκρινε τις ρωσικές αρχές καθώς δεν έχουν διερευνήσει σχετικές καταγγελίες. 

Ads