Τέλος στη ζωή της έδωσε η 29χρονη Μπρίτανι Μέιναρντ, Αμερικανίδα καρκινοπαθής και υπέρμαχος του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Τον περασμένο Απρίλιο, η Μέιναρντ διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής. Μετά τη διάγνωση μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Εκεί πήρε τη σχετική συνταγογράφηση από το γιατρό της. Ήταν αποφασισμένη. Θα τη χρησιμοποιούσε για να φύγει από τη ζωή στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της στο Πόρτλαντ, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της. 

 
«Σήμερα είναι η ημέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια εξαιτίας της καταληκτικης νόσου μου, αυτού του φρικτού καρκίνου του εγκεφάλου που μου έχει στερήσει τόσα πολλά…αλλά θα μου στερούσε πολλά περισσότερα» γράφει στην τελευταία της ανάρτηση στο Facebook – το περασμένο Σάββατο – η 29χρονη.
 
Η ιστορία της Μπρίτανι Μέιναρντ
 
Την Πρωτοχρονιά του 2014, η Μπρίτανι διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Πέρασαν μόλις 9 ημέρες για να υποβληθεί σε εγχείρηση στο κεφάλι, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο όγκος που μεγάλωνε θεαματικά μέρα με τη μέρα. Οι προβλέψεις των γιατρών ήταν δυσοίωνες, άφηναν όμως ένα περιθώριο δέκα χρόνων ζωής. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη κι έτσι τον Απρίλιο, ο καρκίνος «επέστρεψε», με τη διάγνωση να δείχνει γλοιοβλάστωμα στο τέταρτο στάδιο, δηλαδή την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Οι γιατροί απεφάνθησαν. Απέμεναν έξι μήνες ζωής…
 
Η Μπρίτανι ζούσε μέχρι τότε στο Σαν Φρανσίσκο με τον σύζυγό της Νταν Ντιαζ. Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τη διάγνωση ήταν να μετακομίσει. Προορισμός το Όρεγκον, επιλογή όχι τυχαία καθώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που επιτρέπεται η ευθανασία. Βρήκε νέο σπίτι, νέο γιατρό και ο σύζυγος της πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την δουλειά του για να την ακολουθήσει.
 
«Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω ακτινοβολίες. Διάβασα για τις παρενέργειες: θα έπεφταν τα μαλλιά μου και το δέρμα στο κεφάλι μου, θα είχε εγκαύματα πρώτου βαθμού. Η ποιότητα της ζωής μου θα χανόταν. Έπειτα από μήνες ερευνών, η οικογένεια μου και εγώ καταλήξαμε σε ένα τραγικό συμπέρασμα. Δεν υπάρχει θεραπεία που θα μπορούσε να μου σώσει τη ζωή και οι λύσεις που μου πρότειναν οι γιατροί θα κατέστρεφαν όποιο χρόνο μου απέμενε», έγραψε στην προσωπική της σελίδα. «Δεν είμαι αυτοκτονική. Εάν ήμουν, θα είχα πάρει τα χάπια προ πολλού. Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά πεθαίνω. Και θέλω να πεθάνω με τους δικούς μου όρους», είπε σε συνέντευξη της στο CNN.
 
Η Μπρίτανι είχε αποφασίσει να φύγει την 1η Νοέμβρη. Αν και η κατάσταση της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα και ο πόνος γινόταν αφόρητος, ήθελε να περιμένει για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα γενέθλια του συζύγου της στις 30 Οκτωβρίου. Ύστερα, στην κρεβατοκάμαρα της, έχοντας στο πλάι της τη μητέρα της, τον πατριό της, τον σύζυγο της και την καλύτερη της φίλη, θα έφευγε αξιοπρεπώς, βάζοντας τέλος στο μαρτύριο της.
 
Τίτλοι τέλους
 
Την περασμένη εβδομάδα η Μέιναρντ υπαινίχθηκε σε νέο της βίντεο ότι ενδεχομένως να ανέβαλε τον θάνατό της. Τελικά όμως έφυγε από τη ζωή, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά «με ειρηνικό τρόπο, στην κρεβατοκάμαρά της, στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων» σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Compassion and Choices που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
 
Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της στη ζωή και στην ασθένειά της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, αναφέρει: «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας».
 
Η απόφαση της κοπέλας όπως αναμενόταν δίχασε την αμερικανική αλλά και παγκόσμια γνώμη, ανοίγοντας ξανά τον διάλογο γύρω από την ηθική της ευθανασίας. Η γενναία κοπέλα εκμεταλλεύτηκε τις τελευταίες ημέρες της κάνοντας εκστρατεία υπέρ της ευθανασίας. Μεταξύ άλλων έβαλε τα θεμέλια ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά της (Brittany Maynard Fund) και το οποίο θα συνεχίσει την προσπάθεια υιοθέτησης νόμων υπέρ του δικαιώματος να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια, ενώ προσέφερε εθελοντική βοήθεια στην οργάνωση Compassion & Choices.
 

Το βίντεο της εκστρατείας της στο YouTube