Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το ΡΚΚ, δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα για δυο υψηλά ιστάμενους στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (ΜΙΤ), που απήχθησαν στο ιρακινό Κουρδιστάν στις 4 Αυγούστου. Η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει, όμως προσπάθησε να ρίξει το ενημερωτικό site ΑΝF, που έκανε την δημοσίευση.

Ads

Τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν επίσης το κορόιδο και η πληροφορία αναδημοσιεύθηκε μόνο από κάποια site και εφημερίδες της αντιπολίτευσης και των Κούρδων.

Οι δυο αξιωματικοί της ΜΙΤ εξηγούσαν στην κάμερα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκτέλεσης στο Παρίσι την 9η Ιανουαρίου 2013 τριών Κούρδων γυναικών ανάμεσα στις οποίες και η Σακιν Κανσίζ, ιδρυτικό μέλος του ΡΚΚ. Το ΡΚΚ δημοσίευσε τα ονόματα, τα διπλωματικά διαβατήρια και τις επαγγελματικές ταυτότητες των δυο συλληφθέντων, δηλαδή του διευθυντή του Τμήματος Επιχειρήσεων κατά των Αυτονομιστών και του διευθυντή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΙΤ.

Το ΡΚΚ, επίσης, δημοσίευσε και ένα βίντεο από την σύλληψη των δυο αξιωματικών μέσα σε ένα σπίτι στο ιρακινό Κουρδιστάν, πολύ κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια.

Ads

Οι δυο πράκτορες αποκάλυψαν πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες που αποδείκνυαν ότι η τριπλή δολοφονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την ΜΙΤ.

Οι ίδιοι παραδέχθηκαν, πάντα στην κάμερα, την αυθεντικότητα των επίσημων εγγράφων, που είχαν ήδη δημοσιευθεί από τα κουρδικά ΜΜΕ, και αποκάλυψαν τα ονόματα και τις θέσεις των πρακτόρων που διέταξαν και εκείνων που πραγματοποίησαν την τριπλή δολοφονία. Πρόκειται, βεβαίως, για έναν υψηλά ιστάμενο, που ήταν μέλος της τουρκικής επιτροπής αρμόδιας για την έναρξη διαλόγου με το ΡΚΚ με σκοπό την ειρήνη. «Μια τέτοια επίθεση, που είναι πολύ σημαντική και μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμφωνία μιας ανώτατης πολιτικής αρχής», δήλωσε ο αξιωματικός της ΜΙΤ.

Οι δυο διευθυντές διευκρίνισαν ότι κρατούνται σε «μια φυλακή η οποία δεν γνωρίζουν που βρίσκεται», ότι οι φρουροί «τους φέρονται καλά» και ότι βρίσκονται σε «καλή φυσική και ψυχική κατάσταση».

Το ΡΚΚ, που βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με την εξουσία από το 1984 στην Τουρκία για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων, σχολίασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη επαναστατική επιχείρηση ενάντια στην ΜΙΤ» επειδή «πλέον γνωρίζουμε τα ονόματα και τις θέσεις σχεδόν όλων των πρακτόρων που δρουν ενάντια στο Απελευθερωτικό Κίνημα των Κούρδων».

«Ο Ερντογάν και η ΜΙΤ, παγωμένοι από το μέγεθος του Απελευθερωτικού Κινήματος των Κούρδων διέταξαν την δολοφονία των ηγετών μας στο Κουαντίλ (βάση του ΡΚΚ στο ιρακινό Κουρδιστάν κοντά στα ορεινά σύνορα με το Ιράν) αλλά οι δυο υψηλά ιστάμενοι, που ήρθαν για να προετοιμάσουν αυτές τις επιθέσεις, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Ο Μουσταφά Καρασού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, σχολίασε ότι «το τουρκικό κράτος εδώ και εκατό χρόνια έχει υιοθετήσει την πολιτική της γενοκτονίας των Κούρδων. Όμως το ίδιο κράτος, του Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου, δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να πολεμήσει το Απελευθερωτικό Κίνημα των Κούρδων πολιτικά και στρατιωτικά. Για αυτό ήθελαν φυσικά να εξολοθρεύσουν τους ηγέτες μας, την διοίκηση του κινήματός μας».

Το ΡΚΚ προσέθεσε ότι άλλοι δυο αξιωματικοί της ΜΙΤ κρατούνται στις φυλακές τους στο  Τζιζρέ (κοντά στα ιρακο-συριακά σύνορα) και έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες. Ένας βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού CHP και ένας του αριστερού κουρδικού HDP κατέθεσαν προφορικές ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο για το θέμα των πρακτόρων της ΜΙΤ. Δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, επίσημη ή ανεπίσημη…

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]