Ο 3χρονος Αϊλάν Κούρντι, ο 5χρονος αδελφός του Γκαλίπ και η μητέρα τους Ρεχάν βρέθηκαν όλοι νεκροί σε παραλία του Μπόντρουμ της Τουρκίας. Έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλεούμενου που τους μετέφερε, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, από το Μπόντρουμ προς την Κω. Μοναδικός επιζών ο πατέρας Αμπντάλα Σενού. Όλοι πρόσφυγες από τη Συρία.

Ads

Η ιστορία του Αϊλάν Κούρντι και της οικογένειά του έγινε γνωστή μετά τη φωτογραφία που έγινε πρωτοσέλιδο και κατέκλυσε τα social media σε όλο τον πλανήτη. 

Από το Κομπάνι για τον Καναδά 

Η οικογένεια καταγόταν από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας που πολιόρκησαν οι τζιχαντιστές επί πολλούς μήνες μέχρι να καταφέρουν να τους απωθήσουν οι κουρδικές δυνάμεις. Έφυγε με τελικό προορισμό τον Καναδά, όπου ήδη είχαν εγκατασταθεί συγγενείς της. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ο Αϊλάν και η οικογένεια του είχαν ξεριζωθεί τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια. Ο δημοσιογράφος Μουστέφα Εμπντί, ο οποίος κατάγεται από το Κομπάνι, διηγείται ότι η οικογένεια ζούσε στη Δαμασκό την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω του εμφυλίου πολέμου.

«Έφυγαν από τη Δαμασκό το 2012 και κατέφυγαν στο Χαλέπι και, όταν άρχισαν κι εκεί οι συγκρούσεις, μετέβησαν στο Κομπάνι. Στη συνέχεια, όταν άρχισαν οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Ισλαμικού Κράτους στην πόλη, κατέφυγαν στην Τουρκία» εξηγεί. 

Η οικογένεια επέστρεψε στο Κομπάνι μετά την ανακατάληψή του από τις κουρδικές δυνάμεις, ελπίζοντας να συνεχίσει εκεί τη ζωή της, ωστόσο τον Ιούνιο οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 200 ανθρώπων.

Η ανασφάλεια οδήγησε την οικογένεια να λάβει την απόφαση να μεταναστεύσει. Έμειναν στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας για έναν μήνα, μαζεύοντας χρήματα και δανειζόμενοι από συγγενείς εν όψει του ταξιδιού.

Το τελευταίο ταξίδι

Για την Ελλάδα ξεκίνησαν με μια μικρή βάρκα την Τετάρτη. Προορισμός η Κως. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Την προηγούμενη το λιμενικό είχε αναχαιτίσει το πλεούμενο που τους μετέφερε. 

Το βράδυ της Τετάρτης τα κύματα ήταν έντονα, η βάρκα ανατράπηκε και ο Αϊλάν, ο τετράχρονος αδελφός του, Γκαλίπ και η μητέρα τους, Ρεχάν, πνίγηκαν.

«Οι γιοι μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια»

Μοναδικός επιζών ο πατέρας Αμπντάλα Σενού. «Οι γιοι μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» λέει για το μοιραίο ταξίδι. 

«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως η βάρκα βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια».

«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Για αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν την φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δεν μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά. Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα». 

«Έπιασα τα παιδιά μου και την γυναίκα μου στην αγκαλιά μου, αλλά… Κατάλαβα ότι είχαν πεθάνει. Τα παιδιά μου ήταν τα ομορφότερα στον κόσμο. Ήταν υπέροχα παιδιά. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να κάτσω δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου και των παιδιών μου». 

Οι σοροί της μάνας και των δύο παιδιών της θα μεταφερθούν από την Αλικαρνασσό στο Κομπάνι της Συρίας για να ταφούν εντός των επόμενων 48 ωρών.