Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή Επιστήμης και Καινοτομίας της κουβανικής κρατικής BioCubaFarma Ρολάντο Πέρες Ροντρίγκες, ξεκινά την Πέμπτη 16/11 η διαδικασία για την αξιολόγηση από τον ΠΟΥ των τριών εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται από την εταιρεία. Ειδικοί από την Κούβα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα συναντηθούν ανοίγοντας την διαδικασία για την παγκόσμια αξιολόγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται στη χώρα. 

Ads

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της κρατικής επιχείρησης της Κούβας σε τηλεοπτική εκπομπή, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού υγείας θα αρχίσουν να αξιολογούν την τεκμηρίωση που υποβλήθηκε. Εκπρόσωπος του Παναμερικανικού και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (PAHO/WHO) στην χώρα της Καραϊβικής, José Moya, εξήγησε ότι θα συσταθεί ομάδα που θα εξετάσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, τις διαδικασίες παραγωγής και την ποιότητα των τριών κουβανικών εμβολίων. Πρόκειται για τα Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus.

Τα κουβανικά εμβόλια χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες χώρες στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών και συνεργασίας για την ανάπτυξη κλινικών μελετών. Αυτές τις ημέρες, οι Κουβανοί επιστήμονες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας περιμένουν από τις ρυθμιστικές αρχές να παρατείνουν την άδεια επείγουσας χρήσης του Soberana Plus για να αρχίσουν τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Κούβα εμβολιάζει τον πληθυσμό της κατά του κορωνοϊού με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στον κόσμο με τα τοπικά παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-2 και Soberana Plus, τα οποία έχουν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές εν μέσω μιας αύξησης των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ads

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στην Καραϊβική που έχει αναπτύξει δικό της εμβόλιο εναντίον του ιού. Τουλάχιστον το 65% των Κουβανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 37% έχει πλήρως εμβολιαστεί με τρεις δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα εμβόλιά της Κούβας είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% και άνω και τα αρχικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων εμβολίων που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, σοβαρής ασθένειας και θανάτου, αν και επικριτές λένε πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους ειδικούς.