Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός τον Ιούλιο και το οποίο υποτίθεται ότι αποδείκνυε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές πυροβολούσαν από το γηριατρικό νοσοκομείο αποκατάστασης «Ουάφα» στη Γάζα, τελικά δεν είχε μαγνητοσκοπηθεί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Τόσο τα ηχητικά όσο και τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν το γεγονός ότι προέρχονταν από διαφορετικά περιστατικά, σύμφωνα με έρευνα του Truthout.

image

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στις 23 Ιουλίου, την ίδια ημέρα που ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν το νοσοκομείο «Ουάφα», ενώ το Ισραήλ ισχυριζόταν ότι το νοσοκομείο επλήγη επειδή η Χαμάς το είχε μετατρέψει σε στρατιωτική εγκατάσταση. Ωστόσο το απόσπασμα που δείχνει τους πυροβολισμούς από ένα παράρτημα του νοσοκομείου βιντεοσκοπήθηκε στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης του 2008-2009 στη Γάζα, ενώ το ηχητικό που το συνοδεύει προέρχεται από περιστατικό που δεν έχει σχέση με το νοσοκομείο «Ουάφα».

Ads

Όπως αναφέρει το Truthout, το εν λόγω βίντεο είναι μόνο μία από μια σειρά προσπαθειών παραπλάνησης στις οποίες προχωρά ο ισραηλινός στρατός σχετικά με το νοσοκομείο «Ουάφα», καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι ρουκέτες της Χαμάς είχαν εκτοξευθεί από τον χώρο του νοσοκομείου ή πολύ κοντά σε αυτό αλλά και ότι το νοσοκομείο είχε υποστεί ζημιές από μία επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε από εκεί.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την καταστροφή του νοσοκομείου «Ουάφα» πριν τα ισραηλινά στρατεύματα μπουν στη Γάζα, στις 17 Ιουλίου. Στις 11 Ιουλίου, ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε τέσσερις προειδοποιητικές ρουκέτες προς τον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου, προκαλώντας μια μεγάλη τρύπα στην οροφή του κτιρίου –σήμα του ισραηλινού στρατού ότι ένα κτίριο πρόκειται να καταστραφεί από αεροπορική επιδρομή.

Στις 17 Ιουλίου, το νοσοκομείο χτυπήθηκε από συνολικά 15 ρουκέτες, σύμφωνα με τον διευθυντή του «Ουάφα», Basman Alashi. Μετά από τις πρώτες βόμβες σε ένα τηλεφώνημα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις «μας ρώτησαν πόσο χρόνο χρειαζόμαστε να για εκκενώσουμε το νοσοκομείο», ανέφερε. Καθώς ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος είχαν καταστραφεί, ο διευθυντής του νοσοκομείου έδωσε εντολή εκκένωσης.