Για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη ενημέρωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις αντίστοιχες ρωσικές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Μόσχα να την αποτρέψει.

Ads

Μετά τη σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήμερα για να τον ευχαριστήσει για την προειδοποίηση που παρείχαν στη Ρωσία οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα τρομοκρατικό σχέδιο στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λευκού Οίκου, η επίθεση αυτή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ζωών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Καθεδρικό και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη της πόλης.

Ads

Την Παρασκευή, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη. Συνολικά συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η FSB διευκρίνισε ότι κατασχέθηκε «σημαντική ποσότητα εκρηκτικών (…) αυτόματων όπλων και πυρομαχικών». Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν μια «επίθεση αυτοκτονίας» αλλά και «δολοφονίες και εκρήξεις σε πολυσύχναστα μέρη».

Τον περασμένο Απρίλιο, σε επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν κυρίως για το τι θα συμβεί αφού επιστρέψουν στη χώρα οι τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, όπου το ΙΚ έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters