Την απόφασή του να πραγματοποιήσει απεργία πείνας έως ότου «διαφανεί ένα ουσιώδες αποτέλεσμα» ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος των Φιλιππίνων στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Βαρσοβία.

Ads

 
Λίγα 24ωρα αφότου η χώρα του επλήγη από τον τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, ο Γεμπ Σάνο απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας.
 
«Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Εδώ και τώρα», είπε ο Σάνο προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο διπλωμάτης εκμυστηρεύτηκε ότι περιμένει διαρκώς νέα από συγγενείς του, οι οποίοι βρέθηκαν στο «μονοπάτι» του τυφώνα, αν και, όπως είπε, ο αδελφός του επέζησε της καταστροφής. «Εδώ και δύο ημέρες ανασύρει σορούς με τα δυο του χέρια».
 
«Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συμπατριώτες μου που δίνουν μάχη να βρουν τροφή, αρχίζω από αυτή τη στιγμή να νηστεύω εθελοντικά για το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα απέχω από την τροφή κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και μέχρι να διαφανεί ένα ουσιώδες αποτέλεσμα», κατέληξε ο Σάνο πυροδοτώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.


 
«Μιλώ εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας. Κυρίως όμως μιλώ για λογαριασμό των αναρίθμητων ανθρώπων, που δεν μπορούν να μιλήσουν οι ίδιοι διότι αφανίστηκαν από τον τυφώνα. Μιλώ εκ μέρους κι όσων έμειναν ορφανοί μετά τον τυφώνα. Μιλώ επίσης και για όσους δίνουν μάχη ενάντια στο χρόνο να σώσουν τους επιζώντες και να ανακουφίσουν τον πόνο των πληγέντων».
 
«Είναι δύσκολο πάντα ν’ αποδώσεις ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή. Γνωρίζουμε όμως ότι και η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν πιο έντονους τυφώνες. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποδώσουμε τον τυφώνα Χαϊγιάν στην κλιματική αλλαγή άμεσα, η χώρα μου αρνείται ν’ αποδεχθεί ένα μέλλον, που οι υπερτυφώνες θα είναι μία κανονική περίσταση» δήλωσε λίγο αργότερα, ο Γεμπ Σάνο.