Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, άρχισε την Κυριακή απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του, όπως ανακοίνωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. 

«Ο Ματιάς αποφάσισε να αρχίσει μια απεργία πείνας, η οποία βρίσκεται στην τρίτη της ημέρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερόλ Εντέρογλου, αντιπρόσωπος της RSF στην Τουρκία. Η οργάνωση διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για την απεργία πείνας από τη δικηγόρο του δημοσιογράφου. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι δυστυχώς δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με το δημοσιογράφο. Ο Ντεπαρτόν, έχει, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, την έδρα του στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και εργάζεται για διάφορα έντυπα. Συνελήφθη στις 8 Μαΐου ενώ έκανε ένα ρεπορτάζ για το National Geographic.

Πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης που χειρίζεται η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης στη Γκαζιάντεπ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου παραμένει έκτοτε, παρά το ότι αποφασίστηκε η απέλασή του την 11η Μαΐου.«Παραμένει ακόμη άγνωστο γιατί η απόφαση απέλασης δεν έχει εφαρμοστεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος της RSF.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στα γαλλικά αιτήματα να καταστεί δυνατή η άμεση επαφή με τον δημοσιογράφο, είτε με επισκέψεις είτε με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Οι τουρκικές αρχές προσάπτουν στον δημοσιογράφο ότι εργαζόταν χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς το αίτημά του να ανανεωθεί δεν είχε γίνει δεκτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απέλασή του από τη χώρα, εξήγησε ο Εντέρογλου.

Παράλληλα, ο Γάλλος δημοσιογράφος κατηγορείται για υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα. Αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποινική διαδικασία σε βάρος του, σύμφωνα με τον Εντέρογλου, ο οποίος κατήγγειλε μια «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κατάσταση».

Η RSF, όπως και δύο άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου και 19 εκδόσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή μια ανοικτή επιστολή προς τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, καλώντας τον να δώσει εντολή να αποφυλακιστεί ο Ντεπαρντόν.

Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες για τους ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Τον περασμένο μήνα ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε, συνελήφθη στην Τουρκία καθώς έκανε ρεπορτάζ στα σύνορα με τη Συρία για τους πρόσφυγες. Απελάθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες κράτησης.