Με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί την Άνγκελα Μέρκελ ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), σε περίπτωση που και άλλες χώρες της ευρωζώνης λάβουν οικονομική βοήθεια.

Ads

 
«Θα έρθει κάποια στιγμή που η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας και το CSU δεν θα μπορούν να πουν ‘ναι’ πια», σημείωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ στο περιοδικό Stern.
 
«Και χωρίς τις ψήφους του CSU ο συνασπισμός δεν θα έχει πια την πλειοψηφία», πρόσθεσε. Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία ότι οι αγορές ενδέχεται να εκτιμήσουν ότι η Γερμανία έχει αναλάβει μεγάλο βάρος.
 
Οι πιέσεις προς τη Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί λόγω της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, καθώς αρκετοί κάνουν λόγο για ήττα της καγκελαρίου της Γερμανίας.
 
Η Μέρκελ βασίζεται στις ψήφους του CSU, το αδελφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), στο κοινοβούλιο και θεωρητικά αν αυτό αποσύρει την υποστήριξή του η κυβέρνηση της Μέρκελ ενδέχεται να πέσει.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχόλια του ηγέτη του CSU σε κοινή της συνέντευξη με τον σλοβάκο πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει ήδη μιλήσει εκτενώς με τον Ζεεχόφερ. «Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε καλά στον συνασπισμό, όχι μόνο στα ευρωπαϊκά θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.