Ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, Λάζλο Τσάταρι, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών νοσηλευόμενος με πνευμονία στην Βουδαπέστη, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ads

 
Ο Τσάταρι είχε ήδη καταδικαστεί το 1948 ερήμην εις θάνατο στην πρώην Τσεχοσλοβακία για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μπήκε ξανά στο στόχαστρο των ουγγρικών αρχών μετά την «εμφάνισή» του στη Βουδαπέστη το 2012. Ήταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων στον κατάλογο του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, που αναζητά επισήζαντες συνεργάτες των ναζί.
 
Ο Λάζλο Τσάταρι δούλευε το 1944 ως αστυνομικός στην υπηρεσία των ναζί στο Κόσιτσε, σήμερα πόλη της Σλοβακίας, και φέρεται να συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσης 15.700 Εβραίων που είχαν οδηγηθεί στο Αουσβιτς. Ο Τσατάρι είχε μεσολαβήσει για την απέλασή τους.
 
Ο ίδιος μετά το τέλος του πολέμου έφυγε στον Καναδά όπου εργάστηκε σαν ατζέντης έργων τέχνης. Έζησε στο Τορόντο και το Μόντρεαλ, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν το 1997, όταν μάλιστα του αφαιρέθηκε το καναδικό διαβατήριο και εντοπίστηκε το 2012 στη Βουδαπέστη.
 
Ο Λάζλο Τσάταρι, ζούσε στη Βουδαπέστη εδώ κα 17 χρόνια, τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιώντας την πραγματική του ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου είχαν διαβιβαστεί στην ουγγρική δικαιοσύνη.
 
Ζούσε σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες της ουγγρικής πρωτεύουσας, σε ένα μοντέρνο κτήριο, με δύο ονόματα στο κουδούνι: «Τσάταρι/Σμιθ».