Στην αντεπίθεση πέρασε το Ιράν μετά το «κάλεσμα» του Αμερικανού προέδρου, Τραμπ, προς την διεθνή κοινότητα να «απομονώσει» το Ιράν. Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, έκανε λόγο για «σόου» των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αφού ο Τραμπ έκανε το «κάλεσμα» στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Σαουδική Αραβία.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ από το Ισραήλ που βρίσκεται σήμερα δήλωσε πως το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει σε «τρομοκράτες και μαχητές» και επανέλαβε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει ατομικά όπλα.

Χθες είχε καλέσει «όλα τα έθνη» «να συνεργαστούν για να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς» έως ότου δείξει «προθυμία να αποτελέσει ένα σύμμαχο για την ειρήνη».

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η σαουδαραβική εφημερίδα Al-Ryad, η σύνοδος που διοργανώθηκε στο Ριάντ έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα» στο Ιράν, «τον κύριο χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως».

Ads

Σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο μετριοπαθής πρόεδρος Ροχανί, που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.

«Το ιρανικό έθνος αποφάσισε να είναι ισχυρό. Οι πύραυλοι που διαθέτουμε προορίζονται για ειρηνικούς και αμυντικούς σκοπούς. . . Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποτε χρειαστεί να προβούμε σε μια δοκιμή, θα το πράξουμε και δεν θα τους ζητήσουμε την άδεια», τόνισε ο Ροχανί σε μια συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Άσκησε κριτική στην Σαουδική Αραβία «άσπονδο εχθρό του Ιράν» κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας και καλώντας το Ριάντ να επιτρέψει στον λαό του να αποφασίσει για την μοίρα της χώρας, μέσα από την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια της Τεχεράνης, ενώ τόνισε πως η σύνοδος που συμμετείχε ο πρόεδρος Τραμπ στην Σαουδική Αραβία δεν είχε «καμία πολιτική αξία, που δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».