Δύο εξέχοντες οικονομολόγοι εξέφρασαν σήμερα δημόσια στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας «τη βαθειά απαισιοδοξία τους», κατά πόσον οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον μπορούν να συνάψουν προσεχώς μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμου χαρακτήρα συμφωνία, για το συσσωρευμένο υπέρογκο δημόσιο χρέος: πρόκειται για την Σίλα Μπερ με τη μεγάλη ασφαλιστική προϋπηρεσία, και Στέφεν Ρόουτς του πανεπιστημίου Γιέιλ.

Ads

Αμφότεροι, κατηγόρησαν ευθέως την Fed, την κεντρική τράπεζα στην Ουάσινγκτον ότι, «δημιουργεί μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ( πρωτοφανώς χαμηλά παρεμβατικά επιτόκια για μια χωρίς προηγούμενο χρονική περίοδο, επαναγορά κρατικών χρεογράφων, αύξηση νομισματικής κυκλοφορίας) μια… φούσκα».

Ειδικώς η Σ. Μπερ, δεν απέκλεισε στη δική της ομιλία την προοπτική μιας οικονομικής κατάρρευσης, που θα μάς επαναφέρει στο σκηνικό με την μείζονα κρίση από τα αναρίθμητα «κόκκινα» ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στα τέλη του ’08, αλλά θα συμπεριλάβει, στην πορεία, κι άλλους κλάδους δραστηριότητας (πέραν της αγοράς των ακινήτων), όπου έχουν εν των μεταξύ στραφεί, για κερδοφορία, πολλοί Αμερικανοί επενδυτές.

Την χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed ο Σ. Ρόουτς στη δική του ομιλία παρομοίασε με μια «ωρολογιακή βόμβα, της οποίας το χρονόμετρο ήδη λειτουργεί».

Ads

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι, οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, δεν θα σταθεί δυνατόν να απολήξουν «σε μακροπρόθεσμη, επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος με το ομοσπονδιακό σωρευτικό χρέος» των πολύ μεγάλων διαστάσεων, που προσεγγίζει πιά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια– αφού εσχάτως οι ΗΠΑ κάθε οικονομικό έτος προσθέτουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τους έλλειμμα της τάξης του 1 τρις.δολαρίων.

“Ελλείψει ηγεσίας έχουμε φθάσει έως εδώ, δεν θέλω άλλο πια να την βλέπω γύρω μου», στηλίτευσε η Σ. Μπερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ